Nada Koturić
Typography

Vizija Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu u njegovu je imenu. Sveti papa Ivan Pavao II. gradio je mostove prema ljudima različita podrijetla i uvjerenja. Mostovi su smjernice za stanje u BiH, ali i u Europi. Ivan Pavao II. imao je poseban odnos prema mladima, volio ih je i imao povjerenje u njih, a i oni su bili oduševljeni susretom s njim.

Nadilaze predrasude

Stoga je i dugoročni cilj NCM-a pružanje prigode mladima da kroz različite aktivnosti i projekte pokažu talente i sposobnosti te da nadilaze predrasude i grade mostove prema drugima bez obzira na nacionalnu, dobnu, spolnu ili rasnu pripadnost, ističu u Nadbiskupijskom centru. Posebno naglašavamo jedan od projekata za mlade "Iuvenes Fructus", zanimljivu priču koju pratimo već godinama. U znaku je neobična spoja Centra i poljoprivrede fokusirane na mlade, i to marginaliziranu skupinu, koji po završetku srednje škole nisu nastavili školovanje ni zaposlili se. Projekt "Iuvenes Fructus" počeo je 2017. Aktivnosti poljoprivrednog projekta su teorijske, ali i praktičan rad u voćnjacima.

mladi kornica

Cilj je educirati mlade te raditi na njihovu osnaživanju u poljoprivredi tako što će tijekom jednogodišnjeg programa edukacije kroz teorijsku i praktičnu nastavu usvajati znanja i vještine za rad u voćarstvu. Omogućeno im je i stjecanje radnog iskustva kroz volontiranje, certifikat o završenoj edukaciji te mogućnost pokretanja vlastitog biznisa. Kako je u Kornici otvoren i Regionalni ured Nadbiskupijskog centra u Posavini, osigurana je važna potpora projektu, odličnim partnerima projekta potvrdile su se i dvije srednje strukovne škole u Orašju i Odžaku.

Sve je na najbolji način uvezala tvrtka Zorg In d.o.o. u Kornici, vlasnika zagrebačkog poduzetnika posavskih korijena Petra Luše koji brojnim projektima nastoji potaknuti povratak i udahnuti život u rodno mjesto. Na kraju godine polaznici projekta uvijek se redovito okupe kako bi obilježili uspješan rad i suradnju.

- Ovih je dana upriličena dodjela certifikata za uspješan završetak jednogodišnje edukacije u sklopu projekta "Iuvenes Fructus". Dodjela je održana u prostorijama Regionalnog ureda Centra za mlade u Kornici, a nazočili su joj polaznici ove projektne godine, predavačice na projektu i koordinatorica projekta.

Podijeljeni certifikati

Certifikate je potpisao ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II.", direktor partnerske tvrtke na projektu Zorg-In d.o.o., ravnateljica SSŠ Orašje te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a - navode iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." Sarajevo.

Za posavinu.org GIP piše: Nada Koturić