Nada Koturić
Typography

ORAŠJE - Mladi Orašja udahnuli su život hladnom savskoj betonskom nasipu koji je puno puta obranilo Orašje od poplave, pa i posljednjem u tome nizu 2014.godine. Trinaest godina nakon posljednje njene rekonstrukcije uz pomoć mladih Orašja, savski nasip dobiva sliku dostojnu svojeg značenja, onu ekološki osviještenu, kakva se može vidjeti u velikim urbanim središtima.

Samo pozitivno

Najljepšem dijelu grada poklanjamo najljepše cvijeće kao simbol ljubavi prema voljenom gradu. Ukrasili smo cvijećem rasvjetu, postavili smo posebne sjedalice od drveta po kruni betonskog nasipa koje je idealno za kratak odmor u vrijeme šetnje. U ovo vrijeme koronavirusa kada ne rade kafići pokazuje se koliko je to prava stvar , jer prelijepu Savu možemo gledati „iz prvog reda“. Postavili smo i ogradu uz stepenice koja vodi do rijeke, pojašnjava nam zastupnica u Skupštini Županije Posavske Vedrana Nišlić koja se sa prijateljima jako angažirala oko realiziranja projekta. Vedrana je ujedno kao tajnica u MZ Orašje, ujedno alfa i omega za sve konkretne projekte kojima se uljepšava grad.

orasje drvo 900

Klupa za zaljubljene

U narednom periodu razrađujemo i drugi projekat koji je vezan za čuvenu "Zelenu nasipu" projekat pod nazivom: "Klupa za zaljubljene“. Ovaj projekat ima za cilj da nas trajno podsjeća na najljepše srednjoškolske dane i trajno s ljubavlju obilježava i ukrašava taj prostor. Budimo jedinstveni u BiH kao prostor sa kojeg se uvijek širila ljubav i pozitivna energija. Neke akcije vjerojatno će nam poremeti aktualna situacija koja će imati svoje posljedice, no idemo dalje, imamo cilj, viziju, energiju i ljubav prema svom kraju, pojašnjavaju u mjesnoj zajednici Orašje.

Bike staze

Malim projektima toliko se može uljepšati naša svakodnevica, a rad mladih nikada nije upitan. To smo u Posavini valjda pokazali kroz punjenje milijuna vreća pijeskom kako bi se zaštitili od poplave. Dovoljno je samo malo više potpore, a to nisu velika sredstva i svima će nam biti ljepše. Natječimo se u činjenu dobra i prema budućnosti treba ići samo pozitivno, poručuje Vedrana Nišlić. Jedan od takvih projekata kojima se ne samo uljepšava naša svakodnevica već bi to za Posavinu bio i ogroman turistički pomak jesu biciklističke staze po savskome nasipu koji se zapravo pruža duž gotovo cijele Županije Posavske. Napraviti bike stazu po kruni obnovljenog nasipa sa klupama za odmor, te na takav način povezati posavske općine, bio bi projekt budućnosti. Naravno da su očekivanja prije svega usmjerena na Agenciju za vodno područje rijeke Save koja je značajna sredstva već uložila u obnovu nasipa i time njenu sigurnost. Posao nije završen jer betonski nasip u Grebnicama još nije obnovljen. Ipak, to ne znači da se manji projekti višeznačnog karaktera kao što su bike staze po nasipu ne bi mogli bar dijelom realizirati.

Za GIP piše Nada Koturić
Za Posavinu.org piše Nada Koturić