Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC - Globalno zatopljenje stiglo je i do Posavine pa je i kupanje krenulo kao nikad ranije, a kada se posavska ravnica užari na plus 36 stupnjeva Celzija, mnogi tada rashlađene traže uz rijeku Savu koja prolazi uz tri posavske općine. Izdvajamo plažu u Domaljevcu posebnu po nedirnutoj ljepoti prirode koju pruža riječni krajolik upravo na tom području gdje plahovita i nepredvidiva rijeka vijuga u svojem dobro ispražnjenom riječnom koritu za vrijeme ljetnih vrućina. Domaljevačka plaža posebna je ovoga ljeta i po projektu uređenja plaže i prilagođavanja pristupa rijeci, i to neuobičajeno, na inicijativu mještana Domaljevca, ponajviše Mate Đurković i Peje Lucića – Like.

plaza01

Stop neuređenom kupalištu

Mukama zaljubljenika kupanja u rijeci na domaljevačkom području došao je kraj jer mještani Domaljevca kazali su stop neuređenom kupalištu. Dvojac Đurković – Lucić uz potporu medija krenuo je s inicijativom javno i transparentno, kako to cijelo vrijeme čine, prema općinskom načelniku Stjepanu Piljiću kako bi ga upoznali s građanskom inicijativom projekta uređenja domaljevačke plaže u središtu naselja koja se nalazi tik uz uređenu šetnicu. Upozorili su na problem od kada postoji to seosko kupalište na neuređenu zonu, neprilagođeni pristup, prašinu pa i svakojake nezgoda pri silazu strminom do plaže do koje se dolazi uskim prolazom uz raslinje koje zna skrivati čak i životinjske strvine. Sve je to sada prošlost, jer u kratkom vremenu sa riječi su odmah krenuli na djela, jer građani su prepoznali pozitivnu akciju i svesrdno je podržali. U svega nekoliko dana bageri su osvanuli na plaži.

plaza04

Građani podržali akciju

-Ja sam zadužen za prikupljanje novca i do sada je prikupljeno oko 16.000 KM, što je iznad svih naših početnih očekivanja. Sve je transparentno, objavljujemo javno svakog dana na društvenim mrežama tko je i koliko uplatio, a onda građani imaju povjerenja u što se troši novac i stalno se najavljaju novi. Kako su pristizala sredstva tako smo i proširivali početne planove uređenja prostora, pa je to sada već jedan lijep projekt kojim će plaža dobiti posve novi i uređen izgled. Umjesto početno planiranih 30-tak metara betonskog prilaza plaži, prikupljena sredstva omogućila su nam da izvođač radova betonira prilaz dug 57 metara koja vodi cijelom strminom, tako da će se vozila moći neometano spustiti i parkirati na predviđena mjesta, umjesto uz kupače.

plaza03

Uređujemo i jedan središnji plato koji će biti i svojevrsna turistička atrakcija zbog pogleda na Savu, postavit ćemo klupe, poravnati plažu, kupili smo i kante za otpad, a ima tu još nekih detalja kojima ćemo uljepšati ovo područje. Podržali su nas brojni mještani, također i dijaspora, a mi evo volonterski odrađujemo vođenje cijele akcije, kaže nam Mato. Kao zaljubljenik rijeke svakodnevno prateći uređenje plaže vidim da to volontiranje vrijednog dvojca zahtjeva puno energije i vremena, ali, ne žale se. Lika poručuje : zdušno radimo i raduje nas što će plaža u Domaljevcu konačno dobiti novo ruho.

plaza06

Turistički potencijal

Načelnik općine Stjepan Piljić obišao je radove i sam ističući kako je projekt uređenja plaže vrijedan svake hvale, a građanska inicijativa neće ostati usamljena. Općina će dati financijsku potporu i platiti izvođaču radova iznos od blizu 6.000 KM sa PDV-om. Galax-niskogradnja d.d. Brčko kao izvođač radova potvrdila se profesionalizmom rada u toj posavskoj općini pa i ovu zadaću njihovi djelatnici obavljaju na kvalitetan način unatoč visokim temperaturama. -Koristan je ovo projekt za mještane jer će omogućiti neometan pristup kupalištu „Na selu“, kako to ovdje lokalno zovemo, a postoji od davnih vremena.

plaza05

Svako uređeno prostora koje mještani koriste u cilju zabave jesu i u sklopu poboljšanja turističke ponude. To će sigurno utjecati da mnogi mještani, kako lokalni , tako i naša dijaspora, duže vremena provoditi na odmoru uz rijeku Savu upravo na ovom kupalištu, a manje na drugim destinacijama, zaključuje načelnik Piljić.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić