Nada Koturić
Typography

FRANKFURT/DOMALJEVAC-Domaljevac često u šali vole nazvati i „Mali Frankfurt“ zbog velikog broja mještana tog, nekada najvećeg bh sela, a danas mjesta iz kojeg se najčešće uzima jednosmjerna karta prema tom njemačkog gradu.

Nekada su odlazili očevi, danas cijele obitelji. Ipak rodna gruda se ne zaboravlja i obilazi u svim prigodama blagdana i ostalih slavlja, možda najčešće svadbenih. Na drugoj strani, oni koji su već odavno privremeni rad zamijenili stalnim, održavaju posavski duh i sa manifestacijama donesu zvuke rodnoga kraja kroz pjesmu i poznato posavsko kolo.

dijaspora domaljevac 900

Takva je zabava održana upravo nadomak Frankfurta pod imenom „Posavska večer“ koja je postala tradicionalna i obavezno mjesto okupljanja posavske dijaspore na širem području rajnsko-majnske regije.

Marko Pavić

Marko Pavić iz Domaljevca predsjednik je nogometnog kluba „Posavina“, organizatora zabave. Iako je već odavno u Njemačkoj, Domaljevac mu je, kaže, i danas u krvi, pa svaki slobodni trenutak sa obitelji dolazi u Posavinu. Marko je alfa i omega cijelog projekta i čovjek je oko kojeg se sve vrti u klubu i svojim angažmanom značajno utječe na njegovu uspješnost jer, „Posavina“ je, kaže, puno više od pukog sportskog rezultata. Već 12-tu godinu za redom sa prijateljima organizira „Posavsku večer“ a ove su godine napunili dvoranu u Heusenstammu uz rekordan broj, od preko tisuću posjetitelja, posavljaka i gostiju sa svih strana Njemačke, Austrije i Švicarske te Hrvatske i BiH te rodne Posavine, uglavnom Domaljevaca i Orašja.

dijaspora domaljevac 901

Među uzvanicima na Posavskoj večeri između ostalih bili su novi generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod i konzul Tihomir Kujundžić koji su se prigodnim riječima obratili Posavljacima čestitajući im uspješno održavanje „ Posavske večeri“. Među uzvanicima bili su još predstavnici ostalih hrvatskih katoličkih misija sa šireg područja Frankfurta, kao i predstavnici mnogih hrvatskih zavičajnih udruga Hrvata.

Zajedništvo i u dijaspori

–Ovo je godišnje okupljanje i prilika da se svi skupimo na jednom mjestu , družimo, razmijenimo informacije, pomognemo kome treba i na kraju rastu kluba, jer dolaskom svi gosti i uzvanici pomažu rad hrvatskog nogometnog kluba čija se prva momčad natječe u najvišoj ligi Frankfurta. Sve je proteklo u ozračju Posavine i vedrog raspoloženja. Drago mi je što je ovakvim odazivom Posavina još jednom pokazala svoje zajedništvo i u dijaspori, ističe Pavić. dijaspora domaljevac 1024

Posavljake je zabavljala grupa Da Vinci Band i Mario Oršolić, pjevačica Mara i Bronco Jurić te DJ Djuro, no najdraži dio zabavnog dijela večeri bili su izvorni zvuci rodnoga kraja sa posavskim pjesmama i izvornim kolom na koje nitko ne može ostati imun, ako ima posavske krvi.