Nada Koturić
Typography

TOLISA - Mnoge su obitelji iz tri posavske općine u potrazi za boljim životom krenule put zemalja zapada. Ipak, ima obitelji koji svoj rodni kraj ne napuštaju, možda tek po koji mjesec da bi dodatno zaradili. Takav smo primjer pronašli u Tolisi u obitelji Marine i Darka Nedića, po mnogo čemu za isticanje.

Među rijetkim su koji djecu školuju na starinski način, od posavskih korpi, posao koji je nekada dominirao u Posavini sa oko tisuću proizvođača vrbovog pruća, no danas se samo rijetki bave tim tradicijskim zanatom. Ipak sve je to nedostatno, pa su često prinuđeni i na dodatne poslove koji se na zapadu nekako podrazumijevaju, no na domaćem terenu prava su iznimka.

nedic korpe

Školovanje od korparstva

U šesteročlanoj obitelji Nedić majka Marina je domaćica a potječe iz obitelji koja se tradicionalno bavila uzgojnom pruća (šibe). Naime, njen otac Marko kao i djed Đuro Dominković, te stričevi, svoja znanja o sadnji pruća i korparstvu prenijeli su na Marinu. Iz njihovih vrijednih i umješnih ruku izlazili su najraznovrsniji proizvodi od šibe, gotovo umjetničke vrijednosti. Marina i Darko Nedić (električar po struci) imaju četvero djece i tu počinje druga prekrasna priča koja potvrđuje pravilo da tamo gdje se nema previše, i gdje su djeca upućena od najranije dobi poštovati red i rad, postižu najbolji uspjeh u školi, pa i životu.

glagoljica

Pobjeda doslovce slatka! Osmislile bombonijeru Glagoljadu

 

Četvoro uspješne djece

Najstarija Lucija je od djetinjstva bila radoznalo dijete sa velikim potencijalima. Učenica generacije u osnovnoj i srednjoj školi, naobrazbu je nastavila u Osijeku na medicinskom fakultetu gdje je stekla titulu doktorice, a onda je nastavila specijalizaciju pedijatrije. Filip i Darija su blizanci, trenutno na studiju u Osijeku. Filip studira ekonomiju i vrsni je odbojkaš, a najmlađi Marko je srednjoškolac elektrotehnike u Orašju. I na kraju, točku na i uspjeha Nedićevih stavlja Darija, studentica povijesti i pedagogije koja ovih dana puni stupce medija regije zbog originalne i kreativne inovacije. Darija je sa svoje dvije prijateljice na Filozofskom fakultetu u Osijeku kao tim pod imenom „Suđenice glagoljaške“ osvojila prvo mjesto na 3. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u kategoriji Kreativni Planet u kojem se natjecalo 133 tima. U njihovom je slučaju pobjeda doslovce slatka! Kako i ne bi bila kada su osmislile bombonijeru Glagoljadu, s čokoladicama u obliku slova hrvatske glagoljice i time pokupile simpatije stručnog suda.

nedic stolica

 Kod kuće je najljepše

Osvajanjem prvog mjesta Suđenice glagoljaške osvojile su i nagradu Vodik koja će im biti uručena na svečanosti u Osijeku 29. travnja 2022. godine. Studentica Daria Nedić zaključuj kako su kroz taj proizvod željele oživjeti hrvatsku glagoljicu, upoznati ljude s tim pismom i čuvati ga od zaborava. Ponosni roditelji ne skidaju osmjeh dok nam pričaju o svojoj djeci i njihovim uspjesima. Kažu nam, okupljaju se rado kad god im vrijeme i aktualna korona dopusti, i apsolutno su uvijek oslonac jedni drugima. Kako bi se sve to stiglo i financijski pratiti majka Marina često odlazi i prema Austriji da bi na kratko zaradila dodatne novce kojima omogućava, skupa sa Darkom, svojoj djeci ostvariti snove.nedic osijek

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić