Nada Koturić
Typography

U izdanju Franjevačkog samostana u Tolisi i Zaklade "Terra Tolis", iz tiska je izašla knjiga „Pričam ti priču“ autora fra Zvonka Benkovića izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja. Knjiga ima preko petsto priča, bajki, mitova, legendi, igara i pjesama koje govore o bogatstvu usmene književnosti posavskoga kraja. U okviru manifestacije „Dani Tolise“ na sinoćnjoj (utorak 08.06.) večeri otvorenja 15. Dana Tolise promovirana je taj novi književni uradak fra Zvonke.

Mnogo pohvalnih riječi za tog skromnog i samozatajnog učitelja može se reći, no krenut ćemo od onih podataka koje same po sebi govore o jednom velikom čovjeku, humanisti, istraživaču, znanstveniku, mladom doktoru etnologije i kulturne antropologije.

fra zvonko benkovic

Fratar, znanstvenik, humanista

Fra Zvonko je rođen 1977. u Brčkom. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Osnovnu i srednju školu završio je u Orašju a potom Godine 2005. završio je filozofsko-teološki studij na Sveučilištu u Zagrebu, na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a 2012. završio je kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobio je Nagradu Filozofskog fakulteta Franjo Marković za istraživanje usmene književnosti Hrvata u BiH.Postao je i duhovnikom nevladine humanitarne organizacije Dječja udruga Hrabrost – DUH. Sudjelovao je u osnivanju, projektiranju i oblikovanju muzeja Vrata Bosne te uređenju knjižnice u Franjevačkom samostanu na Raščici, u rodnoj Bosanskoj Posavini. Od 2012. godine profesor je na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, knjižničar i voditelj muzeja. Objavio je više stručnih i znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju obranio je doktorsku disertaciju i postao novi doktor Etnologije i kulturne antropologije.

More emocija

O knjizi fra Zvonke nadahnutim riječima govori prof. Đurđica Jezerčić a preporuku za čitanje knjige ističe i Ljubica Nedić.-Knjiga je hvale vrijedna sakupljena riznica koja za čitatelja predstavlja izlet u more emocija. I najmanji redak budi sjećanja, pokreće slike, otvara nove vidike i spoznaje. Tako i sami, čitajući knjigu, postajete stvaratelji vlastitoga umjetničkoga izričaja i pokrećete album sjećanja. I ne možete prestati rojiti misli dok vam ruka prelistava nove stranice. Naoko jednostavno i obično, a tako dragocjeno je ovo izdanje kulturne baštine. Uočava se namjera urednika i sakupljača ovih bisera sačuvati sjaj i bogatstvo običaja i usmenoga stvaralaštva naroda toliškoga kraja i okolice.

fra zvonko benkovic 1024

Pregršt je to i pravi snop događaja koji je opečatio ljude u povijesnom, kulturnom, društvenom i vjerskom razdoblju lokalnoga kraja gdje su obilježavani trenuci od rođenja preko vjenčanja do posljednjega počinka. Ovo je pustolovina koju vrijedi proći jer ćemo tu sresti svoje mame, bake, strine, stričeve, susjede, sumještane, poznate i one osobe koje ćemo tek upoznati, istaknula je Ljubica Nedić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić