Nada Koturić
Typography

-Sa oraško-domaljevačkog područja u Županiji Posavskoj prvi puta u povijesti bilježi se odlazak u svijet diplomacije osobe iz političkog života tog posavskog kraja. Ujedno prvi puta Hrvat iz Posavine izabran je na visoku dužnost generalnog konzula. Zvonko Mišković iz Kostrča ( Orašje) izabran je na dužnost generalnog konzula BiH Generalnog konzulata u Stuttgartu.konzul bih 031115

U prvoj izjavi za javnost, pojasnio je posao koji obavlja i ciljeve koje je postavio u trogodišnjem mandatu što mu je povjerilo Predsjedništvo BiH. Mišković je tijekom 30.g. radnog staža obnašao vodeće funkcije u sektoru gospodarstva te u javnim upravama (načelnik općine Orašje, ministar u Vladi Županije Posavske, predsjednik Gospodarske komore ŽP).

Traže se ispisi iz državljanstva

-Moja zadaća kao gen. konzula je napraviti još bolju suradnju sa svim našim klubovima i misijama, katoličkim, pravoslavnim i bošnjačkim. Tri pokrajine koje pokriva konzulat Stuttgart (pokrajine Baden-Virteberg, Rajnald Falc i Saarland) su među najrazvijenijim u Njemačkoj gdje živi oko 25 milijuna stanovnika a među njima oko 50.000 državljana BiH. Svakodnevno treba usluge generalnog konzulata do 50 stranaka po raznim osnovama ( traženja putnih isprava, sprovodnica, rođenje djece, te u posljednje posebno se traže ispisi iz državljanstva). U konzulatu radi osam djelatnika i vrlo teško zadovoljavamo zahtjeve stranaka, pojašnjava gen. konzul Mišković te ističe značajnu aktivnost uspostavljanja kontakta sa institucijama područja gdje radi kao te posebno sa gospodarstvenicima jer su tamo sjedišta Mercedesa, Porschcha i Boscha koji upošljavaju oko 300.000 ljudi.

Privući njemačke ulagače u BiH i Posavinu

-Ne treba zanemariti činjenicu da je u Njemačkoj dosta poduzeća iz BiH, uspješnih poduzetnika. Konzulat Stuttgart je već organizirao skup na kojem je bio nazočan i g-din Valentin Inzko. Nakana mi je bila potaknuti  još bolju suradnju i otvoriti nova ulaganja. U svemu tome neću zaboraviti rodni kraj pa ću nastoji napraviti most suradnje u smjeru stvaranja mogućnosti otkupa naših proizvoda na zapad (drvna industrija, proizvodnji bio hrane ... ). Nešto više vremena trebat će mi i za uspostavu relacije privlačenja njemačkih ulagača u BiH, pa i u Posavinu. Županija Posavska ima iznimno dobar geostrategijski položaj ( blizina granice, autoceste, jeftinije sirovine, radne snage), koje treba iskoristiti i njemačkim tvrtkama približiti, smatra gen. konzul Mišković.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}