Nada Koturić
Typography

U nedjelju 2. lipnja 2019. međunarodnom smotrom folklora na stadionu SD Sloga Tolisa, te dodjelom zahvalnica i priznanja završeni su Dani Tolise 2019. Izdvajamo sadržaj koji je etnoglazbom učinio nove pomake u sadržajima.

 

Ovacije i pljesak

Ovacije kakve još dugo nije čula Posavina doživjele su Čuvarice iz Rame, etnoskupina koja je iz Hercegovine stigla u Posavinu. Raskošnim pjevanjem u višeglasju i odličnim scenskim nastupom apsolutno su ponijele titulu prvakinja Ethno Plugged In festivala etnoglazbe. Festival je dosad ugostio renomirana imena hrvatske glazbene scene Putokaze, Zrinku Posavec, Hojsaka i Novosela, kraljicu etnoscene Lidiju Bajuk... Za četvrti organizirani festival etnoglazbe na Danima Tolise ponovno se potrudio prof. Mario Oršolić.

tolisa 900

Čuvarice su nam priznale kako je Posavina kod njih izazvala najviše emocija, ponajprije zbog publike koja je pratila svaku pjesmu uz ovacije i pljesak koji daje, kaže voditeljica skupine Biljana Glibo, posebnu energiju. Zanimljivost skupine je i obitelj Glibo koja se u cijelosti dala Čuvaricama. Biljana je voditeljica skupine i zajedno s kćeri Ivom nastupa u vokalnom dijelu sastava, a muž Milan, sin David i 12-godišnji sin Juraj obogaćuju skupinu instrumentalnom komponentom.

- To nije sve, čekamo i šestog člana obitelji, osmogodišnjeg Jakova da malo poraste i pridruži nam se - kazala je Biljana. Voditeljica Josipa Oršolić sjajno je obavila posao, a bez daha je publika ostala i sa zavidnim domaćim potencijalima. Grupa Makara s dva brata Mariom i Krunoslavom u etnoduetu, pojačana gošćama Tolišankom Anamarijom Damjanović i Ivanom Nikšić koju su nazvali “žena moćnoga glasa” (članica ŽVS Đakovčanke), imala je nastup dorastao koncertnoj dvorani. Odlična Tea Damjanović uz pratnju domaćeg tamburaškog sastava KUD-a Kralj Tomislav također zaslužuje isticanje, kao i folklorni nastup OŠ fra Ilije Starčevića.

tolisa kud 1024

Velika posjećenost

- Protiv prirode se ne može. To mi u Posavini koji živimo uz rijeke najbolje znamo i živimo s tim. Tako su i sadržaji 13. dana Tolise prilagođeni uvjetima koji nam nisu umanjili radost. Najvažnije je da svaki put idemo korak dalje i da mještani te brojni gosti prate sve sadržaje bez obzira gdje se održavali. Zadovoljni smo kako se sve odvijalo i, što je najvažnije, dvorane Dvora i Doma kulture bile su ispunjene do posljednjeg mjesta - kazao nam je predsjednik Zaklade Terra Tolis Daniel Dominković. Uspješnosti Dana svakako doprinosi i tim od 30-ak Tolišana, uglednih mještana, koji zajedničkim radom kroz godinu s ljubavlju prema svom mjestu čine da sadržajima pronose pozitivan glas Tolise i cijele Posavine.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić