Nada Koturić
Typography

Ugledna i poznata imena akademskih kipara iz međunarodne umjetničke scene iz BiH, Hrvatske pa i Kine svojim sudjelovanjem i umjetničkim stvaralaštvom u radu kiparske kolonije, podižu značajno simpozij na jednu novu razinu. Međunarodni kiparski simpozij u organizaciji Hrvatskog kulturnog sportskog društva Kornica i ove je godine okupio umjetnike kako bi stvarali moderna kiparska djela u ambijentu živopisnog posavskog sela Kornica na tromeđi gradova Šamca, Gradačca i Modriče, piše Večernji list BiH.

 

kornicaOvaj događaj odvija se već od 2016. godine, a zamišljen je kao Međunarodni susret akademskih kipara, koji svoja djela stvaraju u Kornici i ostavljaju ih trajno izloženim u eksterijeru sela, čime ugrađuju dio sebe i svoje kreativnosti u vječnost.

Organizaciju manifestacije potpisuje Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica. Svetom misom u crkvi sv. Josipa Radnika u Kornici koju je predslavio dr. mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije u koncelebraciji s domaćim župnikom čardačke župe vlč. Ivanom Dragičevićem te župnicima susjednih župa, otvoren je Međunarodni kiparski simpozij u organizaciji Hrvatskog kulturnog sportskog društva Kornica.

Uloga umjetnosti

U homiliji, mons. Slađan Ćosić dotaknuo se uloge umjetnosti u svakodnevnom životu, kako kroz crkvu tako i kroz kulturu. Na samom kraju sv. mise, domaćin, vlč. Ivan Dragičević zahvalio se svim prisutnim župljanima, organizatorima, te pokroviteljima i sponzorima manifestacije te mons. Slađanu Ćosiću koji je svojim dolaskom pokazao blizinu Vrhbosanske nadbiskupije tom posavskom kraju.
poster

Manifestaciju 8. Međunarodnog kiparskog simpozija u Kornici je službeno otvorio dopredsjednik Republike Srpske iz reda Hrvatskoga naroda dr. Davor Pranjić.kornica2

- Ulaganje u razvoj i unaprjeđenje kulture, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva može biti, a u ovom slučaju i jeste, u službi očuvanja tradicije i običaja našega naroda na ovom prostoru. Stoga mi je osobito drago što sam generalni pokrovitelj ovog, uistinu, iznimnog događaja i nadam se da ćemo ga narednih godina dići na još višu razinu, naglasio je u svom govoru.

Liu Yang iz Kine

Međunarodni kiparski simpozij tradicionalno se održava od 2016.g. Ove je godine desetodnevnog trajanja. Ugledna i poznata imena akademskih kipara iz međunarodne umjetničke scene iz BiH, Hrvatske pa i Kine svojim sudjelovanjem i umjetničkim stvaralaštvom u radu kiparske kolonije, podižu značajno simpozij na jednu novu razinu.

Sudionici ovogodišnjeg Međunarodnog kiparskog simpozija su: akademski kipar Anto Jurkić, akademski kipar Petar Ćujo, akademski kipar Adis Lukač, akademski kipar Dejan Pranjković, samostalni kipar Marko Gido, te akademski kipar Dragan Žulj. Da umjetnici nemaju granica potvrđuje ovogodišnje sudjelovanje i kipara iz Kine Liu Yanga. Uz rad umjetnika na skulpturama, osim kiparskog stvaranja, program Simpozija popunjen je mnoštvom zanimljivog zabavnog pratećeg programa otvorenog za širu javnost, kao što kvizovi znanja, radionice za djecu, monodrama, šahovski turnir za mlade te zanimljive panel rasprave „Skulpture u javnom prostoru“ i „Umjetnost i mediji“.

Edukacija mladih

Kulturni događaj je jedinstven na širim prostorima posavske regije ne samo što postaje tradicionalan već i zato što je zamišljen i realizira se kao Međunarodni susret akademskih kipara koji svoja djela stvaraju u Kornici i ostavljaju trajno izloženim u eksterijeru sela.kornica1

- Cilj manifestacije, ali i pomak u odnosu na prethodne susrete, predstavlja inzistiranje na obrazovnom aspektu susreta, educiranje djece i mladih, učenika srednjih umjetničkih škola i studenata akademija likovnih umjetnosti, razmjeni iskustava i ideja uz očuvanje i njegovanje običaja, kulture i tradicije, unaprjeđenje društvenog i kulturnog života žitelja Bosanske Posavine i šire regije te širenje izložbenog dijela i na susjedna područja, poručuju iz Organizacijskoga odbora kulturnog događaja koji će se odvijati sve do šesti kolovoza. Ujedno pozivaju sve zainteresirane da posjete Kornicu u danima trajanja kiparske kolonije jer ulaz i praćenje pa i sudjelovanje u svim sadržajima pratećeg programa je za sve slobodan.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić