Nada Koturić
Typography

U krugu vojarne „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi pripadnici 3. pješačke bojne 6. pješačke brigade na čelu sa v.d. zapovjednikom bojnikom Iljom Oršolićem organizirali su za učenike osnovnih škola sa područja Županije Posavske „Dan otvorenih vrata“. Razgledanje vojarne, edukacijski teorijski ali i praktični dio, bili su sastavnica sadržaja koje su u vojarni upriličeni povodom Dana oružanih snaga BiH.

vojska

Za osnovce je najprije je organizirano predavanje koje je održao potporučnik Goran Čalušić na temu naoružanja, a onda su u krugu vojarne učenici razgledali izloženo naoružanje. Održano je i natjecanje u kojem su najumješniji u rasklapanju i sklapanju puške M16 A1 za nagradu dobili priznanje u vidu Zahvalnice.

Rasklapali i sklapali puške

Oko 100 učenika bilo je u pratnji nastavnika, imali su priliku upoznati se s vojničkim pozivom, a neki od njih, kazali su nam, obilazak vojarne značio je njihovu odluku i usmjerenje prema tom pozivu. Među njima je Bernard Kopić učenik iz Oštre Luke. Nije skrivao oduševljenje provedenim danom, zadovoljan je posjetom vojarni, a najviše mu se dopalo, kaže, praktično pokazivanje sklapanja i rasklapanja puške. -Uvijek sam želio doći u vojarnu i razgledati što je unutar tih zidova, vidjeti kakav je to vojnički život, koje naoružanje posjeduju. Kada završim školu jednog ću dana i ja biti ovdje, tvrdi Bernard. Slično razmišlja i učenicima iz Odžaka Lejla Mujkanović.-Ja sam oduševljena ovim dolaskom u vojarnu, a iskreno i moja je želja da ovo bude moj poziv.

vojska1

Mirko Lušić i Katarina Kobaš

U ime profesora Maja Kobaš, psiholog u OŠ u Domaljevcu tvrdi da je najbolji način da se učenici upoznaju sa vojnim pozivom upravo posjeta vojarni. Bilo je ne samo teorije o vidu nastavnog sata veći praktične poduke o naoružanju. Pripadnici postrojbe su, kaže, bili odlični domaćini koji su se potrudili počastiti učenici i posebno za njih spravljenim vojničkim grahom. U pratnji pripadnika Treće pješačke bojne učenici su proveli dva sata druženja uz razgledanje naoružanja i vojne opreme, kao i taktičko-tehnički zbor s prikazom naoružanja i sredstava kojima raspolažu pripadnici te postrojbe.

vojska2

U organiziranom natjecanju u brzini sklapanja puške sudjelovao je 41 učenik od kojih je 30 dječaka i 11 djevojčica. U konkurenciji učenica prva tri mjesta osvojile su: Mirko Lušić iz Domaljevca, Robert Blažanović iz Domaljevca i Ivica Stanić iz Boka. U konkurenciji učenici najbolja je bila Katarina Kobaš iz Tolise, drugo mjesto pripalo je Zerini Brkić iz Odžaka a treće Lejli Mujkanović iz Odžaka.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić