Nada Koturić
Typography

“Neuron“ je udruga koja okuplja osobe oboljele od mentalnih bolesti, članove njihovih obitelji, ali i brojne volontere u posavskoj općini Odžak. Broji oko 90 članova i kažu nam kako su drugi dom našli pod krovom Centra mentalnog zdravlja Odžak gdje se okupljaju i kreativno provode vrijeme.

Vrlo često javnost podsjećaju na svoju prisutnost u zajednici kroz organiziranja izložbi. Na njima pokazuju, ali i prodaju radove nastale u okupacijskim terapijama. Jedna od takvih izložbi održana je ovih dana u usret Svjetskom danu bolesnika.

Psihološki tretmani

- “Neuron” je nastao prije tri i pol godine na zahtjev svih korisnika u Centru mentalnog zdravlja i zbog potreba na ostvarivanja prava na dostojanstvo duševnih bolesnika. Mi profesionalci pomažemo im kroz razne promotivne edukativne radionice i osnažujemo oboljele od duševnih bolesti, a i podižemo svijest javnosti o problemu s kojima se nose duševni bolesnici i članovi njihovih obitelji. Mislim da smo napravili velike pomake u ovoj vrsti bolesti koja se više ne stigmatizira kao ranije jer nije više bauk ako se kaže da se ide na psihološke tretmane i ako se traži pomoć psihijatra.

dom zdravljaodzak

Statistike Doma zdravlja Odžak potvrđuju da sve veći broj osoba traži pomoć psihijatra. U odnosu na razdoblje od prije dvije godine, točnije 2017. povećanje broja pregleda i usluga je čak 100%. Protekle, 2018. godine imali smo tako 980 posjeta psihijatru što je dvostruko veći broj u odnosu na 2017., a broj pruženih usluga u istom razdoblju bio je 5200 - potvrdila nam je Ana Majić, glavna sestra Doma zdravlja Odžak i okupacijski terapeut u Centru za mentalno zdravlje.

Velik broj oporavaka

U Centru mentalnog zdravlja Odžak i Udruzi “Neuron” potvrđuju nam da imaju velik broj oporavaka svojih štićenika. - To nije samo pregled psihijatra već i razni psihosocijalni tretmani te druge usluge koje su uvedene u Centru za mentalno zdravlje. Dakle, radi se koordiniranoj skrbi našeg štićenika što, između ostaloga, uključuje okupacijsku terapiju, socijalizaciju...

Senada Halilović članica je Udruge “Neuron” i bez predrasuda govori o tome da se već dvije godine bori s problemima depresije i paničnih napadaja. - Puno mi koristi dolazak u udrugu i Centar, osobito na okupacijsku terapiju. Volim dolaziti i raditi osobito ručne radove, plesti korpice... Sve me to jako smiruje pa sam značajno smanjila broj odlazaka na hospitalizaciju. Sada sam druga osoba - tvrdi Halilović.

- U široj javnosti počela je demistifikacija pojma “ludilo”, “duševna bolest” i sličnih izraza. Psihijatrija se više otvara prema društvu, kao i prema humanističkim znanostima (sociologiji, psihologiji, pedagogiji, politikologiji) i tako pravi korak dalje u vlastitoj društvenoj i stručnoj promociji - istaknuo je nedavno sveučilišni profesor iz Mostara prof. dr. sc. Dragan Babić, inače specijalist neuropsihijatarije te subspecijalist socijalne psihijatrije.

Za GIP piše Nada Koturić