Odžak
Typography

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša koji se svake godine obilježava u spomen na 5. lipanj 1972. godine kada je u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je prihvaćen program zaštite okoliša UN-a. Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u više od 140 zemalja svijeta radi poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Stoga ćemo napomenuti da i lokalna sredina Odžaka redovno obilježava Dan planete zemlje kao i Svjetski dan zaštite okoliša i tim povodom je JP Komunalac Odžak u suradnji sa Županijskim ministarstvom prometa, veza i zaštite okoliša i Općinom Odžak postavilo na više lokacije posude – spremnike za razdvojeno prikupljanje otpada.

logo

Ovim simboličnim činom se započinje rad na cjelovitom i održivom upravljanju otpadom na području Odžaka.

Naime, općina Odžak već duži niz godina pokušava riješiti problem odlaganja otpada sa svog područja. Od ove godine otpad se odlaže na regionalnu deponiju zbog zatvaranja postojeće privremene općinske deponije, te se time značajno unapređuje ekološko stanje odžačke općine.

Ubuduće se planira, u suradnji sa svim nivoima vlasti, razvijati sustav upravljanja otpadom općine Odžak koji uključuje izgradnju reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice za otpad, te jačanje infrastrukture za preuzimanje, obradu, razdvajanje i transport otpada kazao je direktor komunalnog poduzeća Odžak Ivan Šokčević.

Pored komunalnog poduzeća u Odžaku egzistira i tvrtka Zeleni planet koja se bavi prikupljanjem i recikliranjem otpada koja na godišnjem nivou uspije prikupiti preko 400 tona raznog reciklažnog otpada.

spremnici

Ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Anes Osmanović nas je podsjetio da je usprkos pandemiji protekla godina bila na ekološkoj skali urađenog jedna od najboljih godina za nas.

"Općina Odžak je uz velike napore uspjela riješiti problem deponije u Odžaku. To je problem koji je prisutan više od 50 godina jer se poludivlja deponija nalazila na južnom rubu grada u neposrednoj blizini kuća i na šljunkovitom vodopropusnom tlu tik uz rijeku Bosnu te zvuči nestvarno da se sada komunalni otpad iz Odžaka vozi na regionalnu deponiju u Doboj gdje se odlaže primjenom svih propisanih standarda kod zbrinjavanja otpada. Posebno smo ponosni što smo uz pomoć prijatelja iz Regionalnog centra za zaštitu okoliša za Centralnu i Istočnu Europu izradili i kroz propisane procedure javne rasprave usvojili u Skupštini kantona Plan upravljanja otpadom.

To je jedan strateški dokument na kojem smo radili dugo u uvjetima pandemije i online koordinacije sa svim mogućim subjektima vezanim za ovu problematiku u našoj sredini. To je dokument kojim smo detektirali sve probleme i predvidjeli mogućnosti tretiranja otpada u našem kantonu. Odžak je već uveliko poduzeo niz aktivnosti predviđene tim planom a nadam se da će vrlo brzo pronaći način da najveći dio otpada i recikliraju što je sigurno podloga za trajno rješenje problema komunalnog otpada. Usporedo moramo svakodnevno raditi na podizanju svijesti naših građana. Zato su važni ovi punktovi za prikupljanje otpada gdje građani direktno na najbolji način pomažu proces recikliranja i ujedno svojim primjerom potiču pojedince na promjenu ponašanja koja izravno utječu na očuvanje životne sredine, u konačnici, zdravlje ljudi.

Ovom prilikom smo uradili i male brošure kao podsjetnike što možemo svakodnevno uraditi kao pojedinci kako bi zaštitili okoliš i našu životnu sredinu jer mi rezervnu nemamo.

Zaista nestvarno zvuči činjenica da je općina Odžak prostor na kojem više nema deponije, ostaje nam zadaća da saniramo divlje deponije i zajednički s našim građanima spriječimo formiranje novih kako bi Odžak kao rijetko koji prostor u BiH imao realnu mogućnost da vrlo brzo postane ekofree zona bez deponija i njenih negativnih utjecaja na životnu sredinu. Svim građanima BiH posebno onim koji poštuju i čuvaju okoliš želim sretan 05. lipanj Dan životne sredine“ kazao nam je Anes Osmanović ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona.

deponija

Uz ministrovu čestitku za Dan zaštite okoliša ćemo dodati i jedan mali naputak za nas mještane koji volimo i cijenimo naš grad i život u njemu, a to jest nekoliko radnji kojima svaki čovjek može doprinijeti očuvanju naše okoline:

1. Osmislimo i proizvodimo proizvode koje su u suglasju s okolišem.
2. Ne kupujmo više nego što stvarno trebamo – kupujmo racionalno.
3. Kupujmo proizvode s oznakom „prijatelj okoliša“.
4. Kada idemo u kupnju ponesimo vlastitu torbu.
5. Kupujmo piće u povratnim bocama.
6. Kupujmo reciklirane proizvode
7. Odvojeno odlažimo otpad koji se može reciklirati kao i otpad koji se može uporabiti.
8. Smanjimo kućni otpad za trećinu – kompostirajmo.
9. Posjetimo reciklažno dvorište.
10. Otpad je roba. Tako i postupimo!
11. Ako vidite otpad odložen na zato nepredviđenom mjestu, prijavite to inspekcijskim službama.
12. Koristimo deterdžente koji nisu na bazi fosfata.
13. Rabite neotrovna sredstva umjesto opasnih kemikalija za čišćenje.
14. Tuširajte se umjesto da se kupate.
15. Zatvorite vodu dok perete zube ili se brijete.
16. Ne puštajte vodu da curi dok perete automobil.
17. Kupite automobil koji troši manje goriva.
18. Što manje vozite automobil. Hodajte, vozite bicikl.
19. Vrt ili terasu polijevajte ljeti navečer ili rano ujutro kako biste spriječili isparavanje.
I na kraju svima vama koji ste ovo pročitali neka je sretan za Dan zaštite okoliša uz napomenu da Odžak više nije deponija otpada već uskoro čist ekološki gradić između dvije rijeke.

PRESS Posavina.org