Odžak
Typography

Od 28. do 30. siječnja, u Pastoralnom centru u Župi Glavosjeka Ivana Krstitelja u Odžaku održana je druga temeljna formacija animatora posavskog kraja. Formacija je okupila 15 mladih koji su s animatorima instruktorima prolazili kroz niz aktivnosti kojima je cilj bio osvijestiti važnost zajedništva i pripadnosti zajednicama.

mladi odzak1Prva večer susreta započela je refleksijom na prošli susret te uvodnim predavanjem i upoznavanjem s temom programa – Mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Nakon uvodnog obraćanja, animatori su imali priliku kroz praktičnu vježbu uvidjeti kako zajednica funkcionira i koje su njene karakteristike, što podrazumijeva međusobnu povezanost svakog njenog člana. Drugi dan formacije animatora, sudionici su u malim skupinama razgovarali o dvjema zajednicama koje čine stup njihovog postojanja – obitelj i Crkva. U prvoj radionici, tijekom koje je naglasak stavljen na obitelj kao najvažniju jedinicu u društvu, sudionici su se osvrnuli na vlastite obitelji.

Govor o vlastitoj obitelji nije uvijek najjednostavniji, ali je nužan kako bismo izgradili cjelovitu ličnost i razvili sve njene predispozicije. U nastavku je uslijedila radionica temu Crkva – zajednica. Cilj ove radionice je bio otkriti biblijski temelj Crkve kao zajednice te osvijestiti mladima važnost njihove pripadnosti i aktivnog djelovanja unutar Crkve. Kroz vježbu Područje djelovanja animatora, sudionici su na kreativan način prikazali koje su to sve sfere u kojima se mladi animator može razvijati talente na korist drugima u župnoj zajednici.

mladi odzak

Večernji program je bio ispunjen zabavnim sadržajem kao što je Lov na blago, tijekom kojeg su sudionici imali priliku iskazati svoj timski duh, domišljatost i ustrajnost, ali s druge strane i dobro se zabaviti i opustiti od cjelodnevnog programa.

Animatori su svaki dan imali priliku sudjelovati na sadržajnim molitvama te svetim misama koje je predvodio vlč. Ilija Orkić, župnik mjesne župe. Vlč. Orkić je u prigodnim propovijedima mlade pozvao na odgovorno i ustrajno življenje svog kršćanskog i animatorskog poziva.

Preuzeto s: mladicentar.org
Antonio Topalović