Orašje
Typography

Po obimu (ne)ispunjavanja svojih zadaća, Vlada Županije Posavske jedna je od najgorih županijskih vlada u Federaciji. Zadnja je vlada koja je u nizu županijskih vlada donijela akcioni plan za realizaciju reformske agende. Županijska vlada u Orašju predimenzionirala je javnu potrošnju. Najveći dio  proračuna Županije Posavske odlazi na plaće i naknade  njezinih zaposlenika. Vlada je otišla još i dalje: svako malo svjedoči se nepoštivanju moratorija u zapošljavanju u javnim institucijama.

Ovo nije prozivanje Vlade Županije Posavske, njezinog HDZ-ovog premijera i HDZ-SDA-HSP ministara. Ovo je službeno izvješće CCI-a koje je objavljeno i podijeljeno medijima. Statistički podaci potvrđuju da je stanje u Županiji alarmantno.

Dok Kantićevi i slični autobusi neumorno odvoze sposobne i nesposobne, radnu i poluradnu, snagu što dalje od BiH, posavsko gospodarstvo se vrti oko pograničnog šopinga i oraške pijace. Nekako se iz Hrvatske još uvijek prelijeva novac, ali i strah od nekog našeg Agrokora.

Bez pomaka na bolje

Spomenuta vlada i njezin premijer bez političkog pedigrea sa svojom svitom ministara fino se ušuškala u županijskim dvorima na oraškoj zaobilaznici. Barem to tako za javnost izgleda. Objektivnog izvještavanja nema. Ono malo novinara i lokalni radijski medij ne služe narodu, nego režimu. Tako narodu nikako da se objasni čemu zapravo tako česte posjete Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, ujedno predsjednika HNS-a BiH, ujedno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i, odskora, počasnog građanina Odžaka.

hvo posavina 1024

Od trenutka imenovanja premijera bez političkog pedigrea za prvog čovjeka županijske vlade, nepovratno je napuklo truplo broda stožerne stranke u Posavini. Premijeru su se davale male šanse za preživljavanje. Nakon lokalnih izbora, prije dvije godine, sve je bilo spremno za ulet bivšeg oraškog načelnika na premijersku fotelju. Lomilo se, ucjenjivalo, lobiralo, zvalo Mostar i čekalo se mišljenje iz Mostara… Glavni posavski gazda je ipak pokazao da je glavni te je bivši načelnik sletio ne u premijerov ured nego u elektru.

Premijer je preživio. Pokazao je visoku razinu pragmatičnosti. Umjesto borbe za bolje narodu u županiji,  utalio se s politikom. Sistemom: ja vama ovo, vi meni ono. To „ono“ uglavnom je vezano za poslove koje odrađuje njegova firma, koja više nije njegova. Barem na papiru.

A onda se pojavilo kontroverzno zapošljavanje u županijskom MUP-u. HDZ rekao jedno, a premijer i ministar MUP-a odradiše drugo, tj. zaposliše suprugu kolege ministra prosvjete u MUP. I eto opet Čovića da primiruje situaciju.

Za srijedu je zakazano zasjedanje Skupštine Županije Posavske. (Pre)jaka oštrolučka frakcija u HDZ-u je postavila svoj zahtjev za smjenu ministra prosvjete. Oraška SDA je pregazila svoju staru strukturu i traži smjenu SDA-ovog ministra MUP-a.

U srijedu će se pokazati da je Čović sve ispeglao. Niti će biti rekonstrukcije županijske vlade, niti će vlada bolje raditi, niti će se zaustaviti egzodus naroda.

Brod koji tone i dalje će nastaviti tonuti. Sigurni smo da neće potonuti. Svaki puta kada dođe voda do grla, pod rotacijom dođe ekipa iz Mostara. I grune krpu u rupu.

Preuzeto s hvoposavina.com – anonimni posavski branitelj