Ružica Kopačević - Miličević
Typography

fejs za sveFacebook je zamijenio ispovjedaonicu. Nova duhovnost ili novi način da se izlaskom iz anonimnosti prikaže, okaje i komunicira privatno i osobno sa nadčovjekom-Velikim virtualnim duhom. Mjesto bez moralnosti, iskrenosti i kritičnosti. Novi oblik Svijesti hranjen električnom energijom, znatiželjom, površnošću i nebrigom.

Duševni striptiz po forumima, koji ubija želju za istinskom razmjenom mišljenja, doživio je svoju renesansu u našim domovima. Prijatelji na facebook, zamijenili su dušebrižnike, kojima se nesebično odkrivaju bolesti, bračni statusi, broj dječjih zubića. Šta se kuhalo i gdje se jelo. Sa kim se upravo pije kava. Male nastranosti i ideološke sklonosti. Geografski položaj tijela. Omiljena muzika i životna putanja.
 
Radionica lažnih komplimenata. Parlaonica posuđenog mišljenja. Mjesto na kome se citati velikana lansiraju, a da se još nikad nije pročitalo niti jedno njegovo/njeno djelo. Kao da se radi o izbacivanju novih modnih kreacija kretkotrajnog vijeka. Prezentiraju se naputci o dugom životu, preporučuju razni oblici tjelesne izgradnje, zdrave hrane i napici protiv gojaznosti.

Kao u praonici rublja gdje se skupa pere najintimnije rublje, čiji vlasnici se nikad neće sresti, niti upoznati. Javna pijaca u kojoj polupismeni postaju javne ličnosti kojima se dive i aplaudiraju. Opijum bez uputa za upotrebu. Opasna igraonica u kojoj, na najtrivijalniji način, privatno postaje javno. Javno dobro za rabljenje. Pri tome se brišu granice izemeđu moga i tuđeg. Otvaraju se obiteljski albumi kao javna mrtva kina. Dijele se tuđi statusi kao second-hand roba. A da se nisu do kraja ni pročitali.

Pasivni aktivizam u službi lažnog morala, „lajkujemo“ stranice za borbu protiv obiteljskog nasilja, protiv siromaštva, rasizma, rata. Osobni angažman i izlazak na ulice zamijenio je klik prstom. Konformizam duha i tijela.

U tom spoju nespojivih svjetova imamo aktivne i pasivne učesnike. Aktivni ogolijevaju svoj život, a pasivni špijuniraju tuđe živote. Facebook, najnekreativniji i najjeftiniji način da se priopćite drugima i komunicirate sa svijetom u kome živite.

U procesu oblikovanja kolektivne svijesti sa najboljim namjerama, rađa se jedan novi totalitarni sustav ogorčenih i prevarenih dokoličara, nesvjesnih i oslobođenih krivnje radi učešća u stvaranju novog robovlasničkog odnosa.

Sve to i ne bi bilo toliko strašno da se ne radi o eksploatiranju vremena. O našem životu koji se sastoji od sekundi, minuta, sati.

Ako ste se negdje prepoznali, nemojte se sramiti, uzrujati ili naljutiti na mene. I sama sam dio tog stroja koji programira i sakuplja informacije, dekodirajući i ubijajući ljudsko u „Knjizi života“  u kojoj će ostati zapisani naša lica i naši životi. Za veliku zvijer. Velikog duha.

Za Posavinu.org piše Ružica Kopačević - Miličević
1. 9. 2013.