Sport
Typography

blaterŠvicarska policija upala je na sastanak Fife u Zürichu i uhitila nekoliko 'glavešina' za pranje novca, iznudu i prijevare! Policija je na zahtjev američkih vlasti uhitila sedmoricu visokih dužnosnika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju.

Švicarska policija u ranu je zoru u srijedu ušla u hotel u kojem su dužnosnici odsjeli uoči godišnjeg kongresa FIFA-e tijekom kojega će se u petak održati izbori za predsjednika.
Iz Švicarskog saveznog pravnog ureda objavili su kako se sedmoricu uhićenika, među kojima nije i sam Blatter, sumnjiči kako su u posljednjih 20-ak godina primili mito u visini od ‘nekoliko milijuna dolara’.

"Odvjetnički ured za istočni New York provodi istragu protiv uhićenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od tvrtki koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 milijuna dolara", objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda.

Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko FIFA-e bilo je uključeno više od 10 osoba, ali u srijedu ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu.

Kako prenosi N1, švicarska policija objavila je imena sedmorice uhićenih.

Među uhićenima su dvojica dopredsjednika FIFA-e - Jeffrey Webb s Kajmanskih otoka i Eugenio Figueredo iz Urugvaja, navodi švicarska policija. I ostala petorica uhićenih po nalogu ministarstva pravosuđa SAD-a su s američkog kontinenta. Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-e Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA-e Julio Rocha iz Nikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas, nekdašnji dopredsjednik FIFA-e Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Jose Maria Marin.

Istraga američkih vlasti bila je usredotočena prema delegatima FIFA-e koji dolaze iz regije CONCACAF, odnosno iz Sjeverne i Srednje Amerike. Zbog sumnji u korupciju, bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner bio je prisiljen podnijeti ostavku 2011. godine.
Uhićenja je potvrdio i glasnogovornik FIFA-e.

"Do uhićenja je došlo na zahtjev američkih vlasti, ali za sada ne možemo komentirati ovu situaciju".

Švicarac Sepp Blatter (79) nalazi se na dužnosti predsjednika FIFA-e od 1998. godine, te se kandidirao za peti mandat na čelu krovne svjetske nogometne organizacije, a jedini protukandidat na izborima u petak bit će mu jordanski princ Ali Bin Al Hussein