Svijet
Typography

Švicarsko Savezno vijeće ukida skoro sve mjere zaštite od korone jer se epidemiološka situacija pozitivno razvija.  Tako je odlučen da se od četvrtka 17. Veljače 2022. ukidaju sljedeće mjere: Ukida se obveza zaštitnih maski u trgovinama, zatvorenim prostorima, restoranima te u javno dostupnim objektima, tvrtkama i radnim mjestima.

 korona ch

Ukida se ograničenje pristupa putem certifikata (3G, 2G i 2G+) objektima i tvrtkama kao što su kina, kazališta i restorani.
Ukidaju se mjere potrebne za velike događaje, i ograničenja privatnih okupljanja.
Ukida se preporuka kućnog ureda. Rad od kuće.

Ove mjere ostaju na snazi do 31. ožujka:

Izolacija osoba koje su pozitivno testirane.
Maske su obvezne u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama osim štićenika u domovima za umirovljenike i starije osobe.
Osim toga, kantoni imaju slobodu odrediti strože mjere zaštite te izuzeti određene objekte od zahtjeva za maskom. Na primjer, kantoni bi mogli zadržati zahtjev za certifikatom. Također je moguće da će pojedinačne tvrtke poput ordinacije obiteljskog liječnika frizerskog salona propisati maske.

"Normalna situacija" od 1. travnja:

Ako se epidemiološka situacija bude razvijala "kako se očekuje", Federalno vijeće planira 1. travnja ukinuti Uredbu o Covidu 19 i vratiti se u "normalno stanje.".
U "normalnoj situaciji" kantoni bi opet preuzeli odgovornost u većini točaka. Propisi ostaju na snazi u okviru saveznih nadležnosti, kao što su međunarodni prijevoz putnika i preuzimanje troškova za lijekove.
Propisi o ulasku u Švicarsku su prilagođeni:
Prilikom ulaska u Švicarsku više nije potrebno pokazivati dokaz o cijepljenju, oporavku ili testu. Također nije potrebno ispunjavati obrazac za prijavu. Međutim, Državno tajništvo za migracije ističe da se propisi o ulasku u svezi s pandemijom i dalje primjenjuju za državljane trećih zemalja.

PRESS Posavina.org