Svijet
Typography

Da li ste čuli za Reschensko jezero u južnom Tirolu u Austriji koje je svjetski poznato po zvoniku koji je izranjao iz vode. Naime 1950. godine dva sela Reschen i Graun bila su namjerno potpuno poplavljena i nestala kako bi se stvorio rezervoar za hidroelektranu.

reschensko jezero 900

Ostao je samo srednjovjekovni crkveni toranj


Danas kada se voda ispraznila iz rezervoara jezera poplavljeno je selo ponovno postalo vidljivo.
Mnogi poznaju jezero zbog tornja potonule župne crkve svete Katarine, koja viri iz vode. Neobično mjesto bilo je i glavno mjesto misteriozne serije "Curon", kako se na talijanskom jeziku zove Graun im Vinschgau, koja je prvi put viđena na Netflixu prošle godine. Talijanski književnik Marco Balzano napisao je roman za Diogenes Verlag u Zürichu 2020. godine, čija je radnja smještena u Graunu.

reschensko jezero 902

Ostaci sela koje se potopilo prije 70 godina

Razneseno i poplavljeno 160 kuća


Ovih dana su promatrači na društvenim mrežama objavili fotografije i videozapise djelomičnog ostataka sela. Bilo je čudno hodati kroz ruševine kuća koje su nekada bile nastanjene a do nedavno se nije mogla zamisliti toliko duboka razina vode u jezeru.

Kada se bolje pogledaju ostatci nekih ruševina, zidovi kuće ili stepenice i dalje se mogu naslutiti; oko njih su ležale zahrđale komponente..

Više od 160 kuća je minirano i poplavljeno, a seljani su se morali preseliti. Samo je crkveni toranj iz 14. stoljeća ostao zaštićen kao spomenik kulture.

reschensko jezero 901

 Ostacisela su sada opet vidljivi

 Press Posavina.org