Zoran Matkić
Typography

antunovo 4GRADAČAC, 14.lipanj 2014.– Svečanom procesijom i svetom misom koju je, u koncelebraciji desetak svećenika,  predvodio msgr. Ilija Janjić, biskup bokokotorski, u Gradačcu je u petak proslavljen blagdan sv Antuna Padovanskog.

„Danas je naročito potrebno da se okrenemo prema duhovnim i onim moralnim stvarima koje nas čine da jesmo ono što jesmo, da smo Božija stvorenja“, kazao je biskup Janjić

Dodao je da okretanjem unutarnjih vrednota  čovjek postaje puniji, svjesniji od svega onoga kratkoročnog što danas, posebno mladi,   često puta traže.

„Nakon svih tih traženja ostaju siromašni, isprazni, počnu očajavati, ne znaju kud će, ne znaju što će i onda misle da je na drugom kraju svijeta veća sreća pa ostavlja svoje ognjište, idu tamo negdje daleko i tamo vide da ih oni baš ne vole i onda se stvara nostalgija i počinje čežnja  za onim svojim ognjištem“, kazao je biskup Janjić.
 
Poslije svete mise u crkvenom dvorištu organizirano je pučko druženje svećenika i vjernika a ozračje blagdana sv.Ante sa svojim susjedima i prijateljima Hrvatima-katolicima podijelili su i njihovi sugrađani drugačijih svjetonadzora..
    
Blagdan Sv.Antuna Padovanskog obilježava se stoljećima u Gradačcu, a nekada se 13.lipnja u Gradačcu organizirao, na daleko poznati gradski vašar.
    
Župnik župe sv. Marka evanđeliste u Gradačcu, vlč.Ivo Kopić kazao je kako iz godine u godinu blagdan sv.Ante u Gradačcu postaje okupljalište vjernika iz cijele Bosanske Posavine.

Dobrovoljni prilozi prikupljeni tijekom svete mise bit će donirani za obnovu crkve sv. Leopolda Mandića u Maglaju, koja je stradala u nedavnim poplavama.    

Za GIP piše i fotografira Zoran Matkić

Ostale fotografije pogledajte klikom ovdje!