Zoran Matkić
Typography

obijanje kucaBRČKO, 27.prosinac FENA- Hrvatska seljačka stranka Bosne i Hercegovine (HSS) najoštrije je osudila posljednje napade na imovinu hrvatskih povratnika u općini Pelagićevo u kojima se skoro svakodnevno obijaju povratničke kuće i iz istih otuđuje i odnosi imovina.

„Svjedoci smo da su posljednjih dana napadi na imovinu hrvatskih povratnika u Tramošnicu učestali, da se jedne te iste kuće, samo u nekoliko dana, u više navrata  obijaju i pljačkaju a da su počinitelji još uvijek za Policiju u Pelagićevu nepoznati,“ kazao je u izjavu za Fenu zamjenik predsjednika  HSS BiH Ivan Krndelj.

Dodao je kako je ovo izravan pritisak i svojevrsna poruka  hrvatskim povratnicima da se ne vraćaju, da ne obnavljaju svoju u ratu prušenu i popaljenu  imovinu i da u Republici Srpskoj nemaju što tražiti.

„Umjesto da svoje najradosnije blagdane provode u miru, u krugu obitelji i toplini svojih  domova, hrvatski povratnici u općini Pelagićevo su najradosniji blagdan Božić  proslavili u strahu, nesigurnosti i neizvjesnosti što će donijeti iduća noć.“, kazao je Krndelj

Dodao je kako je neshvatljivo da se imovina hrvatskih povratnika u općini Pelagićevo sustavno, unazad nekoliko godina pljačka i odnosi a da su počinitelji još uvijek nepoznati.

Istaknuo je da veliku odgovornost za ovakvo stanje snose i predstavnici hrvatskog naroda u institucijama vlasti Republike Srpske koji apsolutno ništa ne poduzimaju na zaštiti hrvatskih povratnika.

„Tražimo od Ministarstva unutarnjih poslova, Pravosuđa i vlasti Republike Srpske, ali i predstavnika Međunarodne zajednice,  da odmah i bezuvjetno poduzmu adekvatne mjere na  zaštiti imovinske i osobne sigurnosti  hrvatskih povratnika u općini Pelagićevo , koja je na najnižoj mogućoj razini. Također tražimo smjenu svih odgovornih koji ovakvo stanje blagonaklono godinama promatraju a ništa ne poduzimaju “, zaključio je Krndelj.

Za Posavinu.org piše Zoran Matkić