BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Danas 21. lipnja 2022. godine je u Sarajevu otvoren Sajam MAP@BiH: Mirovni aktivizam u praksi koji je okupio mirovne aktiviste USAID-og projekta PRO-Budućnost. Sajam je kruna zajedničkog rada 140 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa mladih, udruženja žrtava rata i lokalnih zajednica, koji su kroz male projekte doprinosili izgradnji mira i povjerenja među građanima BiH, te jačanju društvene kohezije i dijaloga.

„USAID-ov projekt PRO-Budućnost podržao je stotine aktivnosti kako bi osnažio pomirenje i omogućio dijalog između ljudi koji dolaze iz potpuno različitih konteksta. Uz USAID-ovu podršku građani BiH radili su zajedno na rješavanju zajedničkih problema u oblasti prevencije nasilja, kulture dijaloga, suočavanja s prošlošću, ali bavili smo se i temama poput ekologije, kulture i sporta“, kazala je Jean Roberts Oliveras, v.d. zamjenica direktorice USAID-a u BiH.

jean roberts oliveras

Jean Roberts Oliveras, v.d. zamjenica direktorice USAID-a u BiH

„Ono što sam ja naučila je da je zajednička akcija rješenje svih problema. Ako spoznamo da smo zajedno jači onda možemo odgovoriti na sve izazove koji se nalaze pred nama“, dodala je ona.

Trodnevnom sajmu će prisustvovati predstavnici javnog sektora, gosti iz sfere kulture, umjetnosti, predstavnici akademske zajednice, medija isl. koji će kroz panele i rad u grupama otvoriti bitne teme za promišljanje o održivosti mirovnih procesa u BiH.

„Nakon silnih grantova, nakon silnih projekata koje smo uradili širom Bosne i Hercegovine, evo nas na završnom okupljanju gdje ćemo se družiti, povezati i skontati šta dalje kada ne bude ovakvih organizacija, kako ćemo nastaviti dalje raditi“, kazao je Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja mladih Pod našom tvrđavom - Sub Castro Nostro iz Maglaja.

Ova organizacija je prošle godine implementirala projekt „Kamp za mlade Nešto među nama“, koji je povezao mlade iz Doboja, Maglaja, Žepča, Prijedora, Gračanice i Kaknja.map 2

U partnerstvu s Institutom za razvoj mladih KULT kroz projekt PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS) za četiri godine realizirano je oko 160 različitih projekata s više od 500 aktivnosti. Projekti u vrijednosti od blizu milijun KM su provedeni u više od 85 lokalnih zajednica, a najviše ih je bilo u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Modriči, Žepču, Teočaku i Mostaru.

„Zadovoljstvo mi je što Grad Mostar podržava ovaj mirovni projekt i mirovne aktivnosti. Čast mi je bila sudjelovati u mnogim aktivnostima i tome što smo u početku imali samo 33 općine, a sada na kraju imamo više od 70 i to je jedna velika družina mirotvoraca“, kazala je Sabina Memić, članica Radne grupe Grada Mostara u sklopu projekta PRO-Budućnost.

Umrežavanje mladih na multinacionalnom nivou bio je cilj projekta Mirovni mediji, neformalne grupe mladih Ugljevik, a pokazao je da mladi imaju veliku želju za suradnjom.map 3

„Mogu vam reći da imamo zlatne mlade koji su jako inteligentni i trebamo da čuvamo svakog pojedinca pogotovo u ovim vremenima kad je odljev mladih veliki“, kazao je Mićo Matić, koordinator projekta Mirovni mediji.

Za Posavinu.org dostavila: Merima Hrnjica