Brod
Typography

patron zupe kolibeNadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je u četvrtak, 28. rujna u župi sv. Mihovla u Kolibama Donjim u Bosanskoj Posavini svečano euharistijsko slavlje povodom proslave patrona župe i 10. obljetnice obnove župe.


Dvjestotinjak vjernika sa svojim svećenicima iz četiri austrijske župe: Murau, Jageberg, St. Vait i Hollenegg, koje već deset godina kako financijskom potporom tako i svojim radom pomažu obnovu te župe, uz mnogobrojne domaće vjernike sudjelovali su na Misnom slavlju.


„Cijenimo vaš dar, vašu desetogodišnju povezanost s ovom župom, ona nas obvezuje“, rekao je na početku kardinal Puljić i nastavio propovijed koja je i toga puta bila dirljiva, poticajna i nadasve ohrabrujuća. Pojašnjavajući značenje anđela napose sv. Mihovila, čija je služba borba protiv zla, naglasio je kako nam je danas više nego ikada potreban zagovor sv. Mihovila koji nam može biti poticaj i nadahnuće te izmoliti snagu u borbi dobra i zla.

„Mržnja je ovdje razarala, ali mi smo svjedoci da ljubav gradi. Važno je imati snage i vjerovati u pobjedu dobra“, rekao je kardinal Puljić i ponovio svoju snažnu poruku, 'Božja je zadnja!' Ohrabrio je župljane da vole svoju crkvu u njoj se okupljaju, mole i traže snagu vjere kako bi bili prepoznatljivi kršćani koji znaju što vjeruju, bore se i žive. „Svi nosimo posljedice rata i rane na duši, ali ih trebamo liječiti ljubavlju koja traži žrtvu. Ona će opstati, i to sami moramo rješavati“, poručio je na kraju.


Uz domaćeg župnika don Iliju Marinovića posebnu zahvalu kardinal Puljić je uputio velikim dobročiniteljima iz Austrije nazvavši ih dobrim anđelima koji nose radost dobrote.
Mladi Tamburaškog sastava župe Uzašašća Gospodinova iz Travnika predvođeni don Stipom Kneževićem pjesmom su uzveličali slavlje. Sastav 'Musikopelle' iz austrijske župe Murau poslije Mise je ispred crkve održao prigodan koncert, a druženje je nastavljeno uz zajednički objed. (

Preuzeto s kta/b.l.