Brod
Typography

patron bos brodPo sunčanom i vrlo toplom vremenu župa Bosanski Brod proslavila je svoga zaštitnika sv. Iliju Proroka. Sveto misno slavlje predvodio je preč. Marko Hrskanović, župnik u dekan u župi Brusnica, u koncelebraciji sa još 6 svećenika.

Bilo je nazočno oko 350 vjernika. U svetištu su još bili nazočni protojerej stavrofor gosp. Anđelko Sailović iz Slavonskog Broda u pratnji župnika sv. Obitelji iz Slavonskog broda preč. Davida Sluganovića. Pod sv. misom pjevao je zbor KUD „Brodski biseri“ u narodnim nošnjama pod vodstvom s. Ele iz Slavonskog Broda. Sve je ljubazno pozdravio domaći župnik vlč. Anto Perić, naglasivši da oko 10-ak župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji slavi zaštitnika sv. Iliju, kao i veći broj kapela i groblja koje su njemu u čast posvećene.

Pozdravio je sve nazočne svećenike i vjernike iz susjednih župa, iskazujući veliku radost na lijepom broju nazočnih vjernika. .  

Propovjednik je naglasio život sv. Ilije na putu Božjem i čovjeka kao putnika koji ne može putovati bez Boga. Ako od Boga zatraži pomoć, neće mu pomoć izostati. U svome traženju pomoći mora biti odlučan.

Mekušci i slabići propadaju i nestaju. Sv. Ilija nije žalio nikakve žrtve da ostane na putu Božjem, Gospodin ga nikako nije napuštao. Naprotiv u svakom životnom trenutku dao mu je snage, kojom je pobijedio Baalove proroke,  kralja Ahaza i kraljicu Izabelu. Pobijedio je 450 Baalovih svećenika, lažnih proroka, zahvaljujući Božjoj snazi i milosti koja ga nikada nije ostavila. Posebno se kod svih cijeni njegova odlučnost u obrani vjere i istine. On je uistinu vojevao i revnovao za Gospodina. Uza sve nedaće i nevolje je bio Gospodinov.

Nije se izvlačio niti za sebe tražio lažne razloge već je išao zacrtanim putem kako mu je Gospod rekao. Zato mu je kao takvomu povjerovala i ona siromašna udovica u skrajnje siromašnim uvjetima. Ali su njegovu snagu okusili i Jahvini  protivnici.

Ilija je bio prognanik 40 dana, ali ne i odmetnik. Današnje vrijeme ima mnogo lažnih proroka  protiv kojih nam se je boriti. Ne smijemo sustati, i reći kao što od mnogih pa i vodećih ljudi u Crkvi čujemo „ne tiče nas se“ ili ona poznata „kad političari šute, što ću i ja govoriti“ misleći na nepravde koje se nanose Crkvi i narodu u Bosni i Hercegovini. Budimo i mi poput sv. Ilije svjedoci današnjem vremenu, naglasio je propovjednik.


Župa Bosanski Brod puno je stradala u Domovinskom ratu, crkva i svi objekti su porušeni. Sada su nikla nova crkvena zdanja. Vjernika je prije rata bilo preko 4000 a danas ih ima 95 u 83 blagoslovljene kuće za Božić. Župa ima a čemu se je i nadati lijep trend povratka, što čine mnoge okolnosti i povoljnosti ove župe.  

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali.