Derventa
Typography

Pero Matić vlasnik je firme Eko-Bosanka Posavina iz Dervente rekao je kako je uzgoj lješnjaka isplativ ali je u proizvodnju potrebno uložiti dosta vremena i znanja. Od trenutka kada pripremite zemlju i posadite sadnice, potrebno je sedam godina čekati kako bi lješnjak počeo davati plod, a do tada imate samo troškove.


Vlasnik Eko-Bosanke Pero Matić navodi da je ovo poduzeće veliki poljoprivredni proizvođač koji s radom počelo još 2007. godine. Kompanija sada uzgaja i žitarice i to na 1.600 hektara, a od 2012. godine počela je saditi i lješnjake,i od tada je plantaža narasla na 200 hektara. ljesnjaci

U 2020. godini prvih zasađenih 35 hektara počelo je davati plod i to 1,2 tone po hektaru. S 42 tone proizvoda sada su i službeno u poslu s lješnjacima.

Poduzeće Eko-Bosanka osim plantaže, ima i rasadnik gdje godišnje proizvede 60.000 sadnica lješnjaka, a pruža i usluge poput pripreme zemljišta, sadnje, ali i održavanja plantaža drugih uzgajivača.

Tako se još desetak osoba s ovog područja odlučilo uložiti u proizvodnju lješnjaka. Imaju dodatnih 80 hektara koji su u različitim fazama razvoja, a mi u biti za njih upravljamo tim plantažama”, objašnjava Matić.

Navodi da je EU jedan od najvećih svjetskih uvoznika jestivih orašastih plodova, 40 posto globalnog uvoza, te da će sa sestrinskom firmom u Hrvatskoj Eko-Bosanka sve svoje lješnjake izvoziti u EU.

PRESS Posavina.org