Pero Matić vlasnik je firme Eko-Bosanka Posavina iz Dervente rekao je kako je uzgoj lješnjaka isplativ ali je u proizvodnju potrebno uložiti dosta vremena i znanja. Od trenutka kada pripremite zemlju i posadite sadnice, potrebno je sedam godina čekati kako bi lješnjak počeo davati plod, a do tada imate samo troškove.

U središnjem dijelu Bosanske Posavine smjestila se općina Derventa, koja je značajnu ulogu imala još i za vrijeme Osmanskog Carstva, otkada se spominje i postojanje župe... Ovaj grad se naslonio na desnu obalu rijeke Ukrine, a obgrljena je Motajicom, Vučjakom i Krnjinom. No, ni taj snažni „zagrljaj“ nije uspio spriječiti da od prijeratnih gotovo 56 500 stanovnika ovdje ostane svega 27 400.

Dok većina mladih odlazak u inozemstvo vidi kao jedini put za bolje sutra, Ivana Stjepanović, rodom iz Bijelog Brda kod Dervente, odlučila je da poslije dvije i po decenije napusti Austriju i dobro plaćen posao kako bi u rodnom kraju započela uzgoj ljekovitog bilja.

Po peti put je, u organizaciji Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost”, iz Dervente 26. svibnja 2016. godine održan festival takmičenju u vokalnom izvođenju “Raspjevani maj”, na kome je učestvovalo 11 takmičara iz Banjaluke, Dervente, Doboja, Modriče i Prnjavora.

Bosanskoposavski pjesnik Pejo Šimić iz Dervente, koji živi u Zagrebu, autor petnaest knjiga održava svoju promociju u hercegovačkim Drinovcima. U rodnom mjestu braće Šimića, poznatih hrvatskih pjesnika održati će promociju POVRATAK PRADJEDOVSKIM KORJENIMA, 2.lipnja u 20.sati.

Dvadeset i dvojici Hrvata iz Dervente vratilo se natrag ono što je bilo njihovo. Bili su u progonstvu 25 godina u Republici Hrvatskoj, a u petak 09.veljače 2017. su im uručeni ključevi obnovljenih domova koji su porušeni u proteklom ratu. Davor Čordaš ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske kazo je kako se najviše prognanika prijavilo za povratak u Derventu na sjeveru BiH u kojoj je prije rata živjelo skoro 22.000 Hrvata.

U selu Kulini kod Derventa dogodio se organizrani napad na Hrvate okupljene u zgradi seoske čitaonice na tradicionalnoj igri prstena. Napad se dogodio u subotu, 6. veljače oko 20 sati, a napadači su porazbijali pet automobila parkiranih uz lokalnu cestu koja prolazi kroz Kulinu.

More Articles ...