Derventa
Typography

Dok većina mladih odlazak u inozemstvo vidi kao jedini put za bolje sutra, Ivana Stjepanović, rodom iz Bijelog Brda kod Dervente, odlučila je da poslije dvije i po decenije napusti Austriju i dobro plaćen posao kako bi u rodnom kraju započela uzgoj ljekovitog bilja.

Da bi ostvarila svoje snove, ova djevojka je odlučila ostaviti sve udobnosti života koje je imala u inostranstvu i posvetiti se poljoprivredi. Nije štedjela trud i vrijeme, pa je baveći se onim što voli uspjela osnovati poduzeće za proizvodnju organskog bilja.  

ivana stjepanovic

Na povratak u BiH motivirala ju je ljubav prema rodnoj grudi i već s prvim danima proljeća krenula je u sadnju organskog, ljekovitog i začinskog bilja na obiteljskom imanju i zemljištu koje je uzela u zakup, piše portal mojaderventa.info

- Uvjerena sam da je zemlja koja je ležala neiskorištena i neobrađena 25 godina dragocjen kapital koji treba učiniti još dragocjenijim - kaže ona i ističe da će bilje u prve tri godine prodavati prerađivačima organskih čajeva i začina u Njemačkoj i Austriji, a plasman je već ugovoren.

Ova ekonomistkinja iza sebe ima zavidnu poslovnu karijeru. Poslije studija ekonomije i internacionalnog menadžmenta radila je za strane koncerne u razvijanju brendova, a vodila je i odjeljenje marketinga za najveće europsko udruženje organskih farmera.

Ideja o pokretanju firme "Bosna raste organski" rodila se prije tri i pol godine kada se sa sestrama vraćala iz Splita.

- Razgovarale smo o djetinjstvu i kako je odrastanje na selu imalo svojih čari, pa smo pomislile kako bi bilo lijepo obiteljsko imanje iskoristiti za proizvodnju hrane. Ta misao me godinama nije napuštala, pa sam konačno skupila hrabrost, dala otkaz na sigurnom i veoma dobro plaćenom poslu i krenula u realizaciju ideje pune rizika. I nisam se pokajala - rekla je Stjepanovićeva.

Navodi da je njena vizija bogatih, mirisnih polja sa ljekobiljem svakodnevno "hrani" uprkos sistemima u BiH koji nisu najpovoljniji za strane investitore. Da je riječ o veoma ozbiljnom poslu, potvrđuje to što planira da u prve tri godine proizvodnje uloži oko milijun maraka.

- Projekt djelimično financiram putem kredita stranog investitora koji vjeruje u naš potencijal. Ove godine ću stalno zaposliti troje ljudi, a broj radnika u prve tri godine porast će na sedam. Svake godine ću zapošljavati i oko 20 sezonaca koji će biti angažirani na sadnji i berbi bilja, te okopavanju njiva - kaže Stjepanovićeva.

Proizvodnju za pet godina planira proširiti po cijeloj BiH i da surađuje sa regionalnim organskim proizvođačima. Ona je dodala da joj se BiH mnogo dopada zbog netaknute prirode, te raznolikosti njenih stanovnika.

- Čista priroda je najveći potencijal koji treba unovčiti i sačuvati. Nadam se da će moja priča inspirirati mnoge da prepoznaju vrijednosti ove zemlje - kazala je Stjepanovićeva.

Ivana Stjepanović kaže da želi u svakom pogledu pomoći i Dervenćanima.

- Već smo uradili jednu pozitivnu stvar, pa smo sva drva koja su iščupana sa njiva prilikom čišćenja donirali OŠ "19. april" iz Dervente za grijanje. Donirali smo im oko 40 metara drva - priča Stjepanovićeva.

Preuzeto s Dnevnik.ba