Domaljevac
Typography

Ovako smo pisali prija godinu dana, u Hrvatskom domu kulture na Trgu u Domaljevcu u petak, 22. prosinca 2018. u 19: 00 sati Frama Domaljevac je po osmi put župljanima i prijateljima pokazala svoj rad i trud. Svakodnevno nam iskustvo govori o učestalim teškoćama u obiteljskom životu. Nerijetko su one prouzrokovane baš nedostatkom vremena pojedinih članova obitelji jednih za druge. Poznato nam je kako je teško to stanje liječiti prouzrokovano nedostatkom vremena i obiteljsku zajednicu dovesti žuđenom skladu i miru. Kakva li radosna uspjeha kad to jedna takva obitelj postigne.

I ovaj skromni igrokaz, prožet božićnim duhom o pravim vrijednostima života, obitelji, prijateljstvu i zajedništvu, htio bi nešto o tome na svoj način reći.

bozicna priredba 900

Predstava zove se "Molitva Malenom Isusu" a dramski tekst napisala je Anela Križanac. Priča se događa u današnje doba a govori o učestalim teškoćama prouzrokovane besmislenom užurbanosti i nedostatkom vremena što narušava sklad i mir obiteljskoga života. Opterećeni besmislenom užurbanosti u kojoj propada sve duhovno, vrijedno i religiozno u obitelji glavni junaci drame sestra i brat (Ivana i Tomislav) odlučuju na Badnji dan učiniti nešto za svoju obitelj. Žele ponovno osjetiti duhovnu i duševnu snagu koja izlazi iz Gospodnjeg rođenja. Na Badnji dan okupljaju svoju obitelj i susjede te žele vratiti izgubljeno vrijeme jedno za drugo, vrijeme za obiteljski razgovor, vrijeme za razgovor s djecom, vrijeme koje će zajedno provesti, vrijeme u kojem će podijeliti brige i radosti, plakati i šaliti se, snivati i nada ti se te ponovno vratiti sklad i slogu, mir i smisao, spoznavanje i razumijevanje, Božju blizinu i Božju snagu u obitelj. Na taj dan zajedno sa obitelji i susjedima nalaze putu k Bogu iz sive svakidašnjice, da On bude u središtu njihovi života.

bozicna priredba 901

U predstavi "Molitva Malenom Isusu" sudjelovali su Ivana Perišić (Ivana, sestra Tomislavova, osamnaestak godina) Josip Mikolić (Tomislav, brat Ivanin, sedamnaestak godina), Antonia Josić (Matejeva, žena i majka spomenute djece), Matej Jakobović (Antoniji muž i otac spomenute djece), Ana-Maria Ćošković (baka, očeva majka i baka spomenute djece), Marijan Mikolić (djed, očev otac i djed spomenute djece), Maria Josić (Matejeva sestra i teta spomenute djece), Jelena Petričević (Iva, susjeda) i Maria Petrović (Mara, susjeda).

Izvedbu su uprizorile članice dramske sekcije pod nazivom "Malim koracima do velikih djela" naše Frame i ministrantske zajednice. Svoje uloge vrsno je odglumilo devet glumaca, koji su odradili sve pripreme. Predstava je pripremljena u gotovo rekordnome roku, od dva mjeseca. Framaši su radili s velikom ozbiljnošću i s puno truda na čemu im je čestitao i njihov duhovni voditelj fra Bono Kovačević i župnik fra Blaž Marković, ali i domaća i šira javnost koja je večeras ispunila Dom kulture na Trgu Domaljevac.

Framaši Domaljevcabozicna priredba 902