Donja Trammošnica
Typography

Donja Tramošnica - U petak 05. ožujka.2021 godine novoosnovano Udruženje građana „Selo moje sve me tebi zove“ iz Donje Tramošnice održalo je sastanak s novim načelnikom općine Pelagićevo gospodinom Slavkom Tešić.  Sastanku su nazočili i zamjenik načelnika općine gos. Mato Marjanović kao i Upravni odbor Udruženja na čelu s predsjednikom Skupštine Udruženja fra Josom Oršolić. U jednom ugodnom i lijepom ozračju, Udruženje građana je informiralo načelnika o današnjim kao i starim problemima na cijelom području Donje Tramošnice, počev od katastrofalnog stanja makadamskih cesta, divljih odlagališta smeća u Čardaku i Njivku, ruševina i zgarišta kako privatnih tako i objekata koji su u vlasništvu općine, kao i sva ostala pitanja počevši od projekata za selo, održavanja i plaćanja ulične rasvjete,donacijama, pomoći župnoj crkvi kao i prodajama nekretnina koje su prije rata bile u vlasništvu Mjesne zajednice, a danas su u vlasništvu općine Pelagićevo.

sastanak 5 3 21

Razgovaralo se i o prometnim znakovima kroz selo, kao i o dokumentima koji im se izdaju na ćiriličnom pismu. Ukratko rečeno, o svim prioritetnim problemima kojih ima i više od ovih navedenih.

Nakon što ih je načelnik saslušao, te im objasnio kako je i općina u financijskom smislu trenutno u jednom lošem stanju, koje su zatekli od prethodne vlasti i kako su naslijedili dug od preko 1 250 000 KM, i da će ova godina biti godina rezanja i štednje na cijelom području općine.
Istakao je kako zbog ovih navedenih problema, trenutno općina nema nikakvih planova, projekata, obnove što se tiče D. Tramošnice, ali spreman je na suradnju i sa Udruženjem, i sa svim ljudima dobre volje čim se malo financijska situacija poboljša u općini.

Nadalje im je obećao punu potporu u logistici oko projekata Udruženja, dozvola, pomoći oko apliciranja na javne natječaje, izradu projekata, itd. Obećao im je i kako će čim dozvole vremenski uvjeti i budu podijeljeni tenderi, sanirati makadamske ceste u (proljeće i jesen).
Potrošnju električne energije za uličnu rasvjetu će morati i ubuduće sami plaćati, ali je obećao kako će općina preuzeti održavanje kompletne rasvjete u selu i po zaseocima.

Što se tiče prodaje nekretnina u vlasništvu općine na teritoriji Mjesne zajednice D. Tramošnica, obećao je kako općina neće ništa raditi niti prodavati nekretnine bez suglasnosti žitelja i mještana Tramošnice.

A o pitanju prometnih znakova, jasno je rekao kako će im općina i tu pomoći, gdje bi trebali zajednički napisati jedan dopis i zamolbu u ceste RS i upoznati ih s detaljima. Također je istakao kako svi žitelji općine imaju zakonsko pravo da biraju na kojem će im se pismu izdavati dokumenti i sva ostala dokumentacija, pa u vezi s tim i kako Hrvati imaju pravo da im se ubuduće svi dokumenti koji budu tražili , budu izdani na latinici.

Na kraju sastanka Upravni odbor Udruženja građana „Selo moje sve me tebi zove“, Donja Tramošnica se još jednom zahvalilo načelniku na prijemu i obostrano obećali i dogovorili kako bi trebali, i kako se svi moraju potruditi da suradnja Udruženja i općine u 2021. godini kao i u narednom periodu, bude još bolja, kvalitetnija i korisnija na zadovoljstvo svih.

PRESS Posavina.org