Medicina i farmacija opsežne su, sveobuhvatne, razgranate... discipline znanosti u kojima se neprestano istražuje i otkriva nešto novo. Naši skromni, a tako mudri predci, prije nego bi zatražili stručnu pomoć, sve potrebno potražili bi u prirodnom okruženju.

Na mjesnom groblju u Turiću bit će održano sveto misno slavlje na grobu fra Lovre Milanovića, svećenika franjevačke provincije Bosne Srebrene. Bez obzira što fra Lovru Milanovića crkva nije službeno proglasila svetim, tek je početkom prošle godine pokrenut službeni kanonski proces za to, vjernici ga časte kao mučenika i ugodnika Božjeg koji ne uskraćuje svoju pomoć nevoljnima svih vrsta, posebice bolesnima.

BANJA LUKA - Hrvati bi nakon ovogodišnjih lokalnih izbora po prvi puta mogli imati svojeg načelnika u jednoj općini na prostoru Republike Srpske. Radi se o Pelagićevu-općini koja se sastoji od jednog većinskog srpskog i pet hrvatskih sela i u kojoj je u postotku zabilježen najveći povratak Hrvata na području RS-a.

Tramošnički kraj je tipična povratnička sredina u Posavini. Prije posljednjeg rata to je posavsko područje bilo među bogatijima s visokim standardom života, a danas se tu vratilo manje od deset posto bivših žitelja. Žive uglavnom od mirovina koje su stekli u inozemstvu.

Posavska župa sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici još jedna je u nizu onih koju su okrutna ratna događanja od 1991. do 1995. obilježila razaranjima stambenih i crkvenih objekata, krvavim ubijanjima i u konačnici – progonom preostalih Hrvata-katolika. Mnogi su tada utočište potražili u Županji i okolnim selima, Zagrebu, a neki i u Njemačkoj, Austriji i dalje.

More Articles ...