Garevac
Typography

Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije kao i našeg Doborskog dekanata, a među njima i 23 Garevljana na čelu sa župnikom vlč. Antom Stijepanović hodočastili su u subotu, 13. listopada trinaesti puta u Nacionalno svetište u Mariju Bistricu i to u duhu gesla „Donosimo Evanđelje svima“.

Po veoma lijepom i sunčanom jesenjem danu veliki broj hodočasnika se prije sv. Mise ispovjedio i obavio osobni zavjet i osobnu pobožnost jer kako je istkao kardinal Puljić ovim se hodočašćem može zadobiti Božje milosrđe kroz ispovijed i pokorničko hodočašće.

33

Pred nekoliko tisuća vjernika, koji su svojoj Nebeskoj Majci hodočastili iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine te diljem Europe svečano zavjetno slavlje u crkvi na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca u suslavlju s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i stotinjak svećenika predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kardinal Puljić. Pozdravnu riječ uputio je upravitelj svetišta vlč. Domagoj Matošević, a slavlje su pjevanjem animirali župni zborovi iz Tolise i Borovice.

„Došli smo danas od naše Nebeske Majke izmoliti živu vjeru, zamoliti je da nam sačuva i izmoli čvrstu nadu, da naše živote ispuni ljubavlju“, naglasio je na početku mise kardinal Puljić.

U prigodnoj homiliji kardinal je upozorio na ljudske zakone, koji često čovjeku oduzimaju slobodu i dostojanstvo, potkrijepivši to stvarnim događajima kroz povijest do danas. Zapitavši se zar je grijeh voljeti svoj narod, svoju grudu, jezik materinski, posvijestio je da to nije nacionalizam, nego patriotizam, na koji, kao i drugi narodi, pravo ima i hrvatski narod. Upozorio je također da su vjernici pozvani braniti život, poštivati svetost braka i obitelji, učiti djecu da žive život, a ne da uživaju u životu, te prihvatiti svoje križeve onako kako ih je Gospa prihvaćala.

28

„Gospe, ti si svoga Sina slijedila na križnome putu. Pod križem si stajala, dobila mandat i postala našom majkom. Trebamo te… Kad god je u hrvatskoj povijesti bilo teško posebno smo te zazivali, da se ne izgubimo. Moramo biti vjerodostojni kršćani, ne sramotiti Crkvu, hrvatsku povijest, naše pretke koji su za tu vjeru ginuli, nego dostojanstveno danas stati i opstati, biti ono što jesmo, ne sramotiti krsnog zavjeta. Zato obnovimo ga ovdje i vratimo se hrabri i puni radosne nade, ražareni ljubavlju kršćanskom da se istinski suočimo sa svim izazovima. Ne idemo s mržnjom i osvetom, nego svjedočenjem i vjerodostojno ustrajni na putu Evanđelja“, naglasio je, među ostalim, kardinal.

Na kraju je poručio: „Treba znati hrabar biti, po naški, svoju avliju pomesti, a smeće ne bacati u tuđu. To moramo znati upravo otvarajući svoj duh u razgovoru i kontaktu sa svima. Često nam se spočitava da kršćani stvaraju islamofobiju. To nije istina, mi ne želimo to. Mi s njima živimo. Ali učinite nešto da se spriječi terorizam, da se spriječi oduzimanje prava, spriječi ono što se zove otimanje prava na život. Zato svima poručujemo – pružamo ruku, ali ruku za dijalog i ekumenizam poštujući svačije dostojanstvo i prava. Zato Gospu molimo – nauči nas živjeti vjerodostojno, svjedoči, hrabro, s ljubavlju i puni nade, da svi osjete da smo bili kod nebeske Majke, da svi dožive da se ne damo slomiti ni obeshrabriti“.

Posebno je dojmljivo bilo vidjeti vjernike u narodnim nošnjama u prinosu darova na oltar.

23

Uslijedio je u popodnevnim satima križni put, koji je predvodio biskup Komarica. Kako su od postaje do postaje u dostojanstvenoj tišini hodali svi vjernici i svećenici na čelu s kardinalom Puljićem bistričkom su kalvarijom gotovo dva sata odzvanjali dirljivi tekstovi križnoga puta prožeti životnim primjerima Bl. Alojzija Stepinca, čija je 20. obljetnica beatifikacije u tom svetištu proslavljena prije nekoliko dana.

Već je ustaljena praksa da Garevljani koji žive u blizini Marije Bistrice dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće. Tako se i ove godine okupilo njih 40-setak, a ne umorni Ivo Kovač s obitelji , Hrga gril iz Sesveta uz Željka i Mariju Zelić ponovo su organizirali "garevačku siniju " na Mariji Bistrici i ne dozvoljavaju da se i jedan Garevljanin odavde vrati gladan niti žedan.

I ove godine je Ružica Stanušić Tončina pomagala oko pripreme sinije a donijela je i salatu, ajvar i kolače u čemu su joj se pridružili i još neki Garevljani. Također su ovu siniju i novčano pomogli neki naši donatori.

Dakle, i ovaj put se pokazalo da nas svuda ima koji cijenimo i volimo naše običaje, jer su neke Garevljanke otišle i u narodnim nošnjama.

Ovaj put je bio ugodan, ne previše naporan i sigurno Bogu mio kažu naši hodočasnici te se nadaju da će iduće godine dvanaesti po redu odaziv na hodočašće biti još veći, bogatiji i plodonosniji.

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}

Ostale fotografije pogledajte u našem foto albumu ili klikom ovdje.50