Garevac
Typography

Unatoč činjenici da su posavski povratnici uglavnom osobe koje su već odavno zakoračile u treću životnu dob, pitomo i živopisno posavsko mjesto Garevac postaje sve više mjesto susreta onih koji istinski vole svoj zavičaj. Podizanjem kvalitete života u tom dijelu Posavine, pa i projektima kakav je nedavno promovirao u Korinici Nadbiskupijski centar za pastoral mladih, očekuju mlade obitelji kojima Zapad nije izazov nego im je izazov rodni kraj.

postaje 900

Obnovljenu garevačku crkvu već nazivaju garevačka župna ljepotica, a garevački mjesni dom i Otvorena kuća također krase ovo posavsko selo. Uređena je infrastruktura, provedena ulična rasvjeta u svakom zaseoku Garevca, također, lijepo je uređeno garevačko groblje te je obnovljena spomen-kapela Burića štale, odnosno sve ono što je dio tradicije i povijesti posavskoga sela Garevac.

Dar župi od Mate

A kada je u pitanju župna crkva, ovih dana je ukrašena neuobičajenim i vrijednim darom koji je stigao iz Švicarske. Slike križnoga puta izrađene su vrijednim rukama posavskog umjetnika Mate Bulja iz Jošave kod Odžaka. O umjetniku Mati Bulju koji živi u Švicarskoj i koji je izradio slike križnoga puta te ih darovao crkvi u župi Marije Majke Crkve u Garevcu već smo ranije pisali. Umjetnik je to koji izvan svojega rodnoga posavskog kraja u Švicarskoj pronosi pozitivan glas posavski svojim umjetninama u pirogravuri. Ne samo da je uradio slike križnoga puta za crkvu u Garevcu, već ih je i osobno dopremio.

Umjetnik Mato Bulj je, podsjećamo, izrazio želju darivati jednu posavsku župu svojim slikama koje je radio u pirogravuri iz hobija i zaljubljenosti u svoj rodni kraj. To je umjetnička tehnika ukrašavanja drva ili kože pomoću užarenih predmeta, gdje se upotrebljava najviše svijetlo i meko drvo kao javor ili lipa, a zanat se najčešće vezuje uz pučku umjetnost.

primopredaja1

Mjesto duhovne obnove

U druženju s povratnicima Mati je uz riječi zahvale skromnim tradicionalnim posavskim darovima, u vidu rakije od Kajice Perković, rečeno zajedničko hvala za trud koji je uložio. Slike će im, kažu povratnici, ukrašavati crkvu gdje nalaze duhovnu snagu za izdržati i rješavati povratničke probleme, a njih nije malo. Župnik Filip Brajinović Mati Bulju je uručio i film Hrvatske radiotelevizije o Burića štali s nazivom “Odžak - pouka povijesti”.

- Moje slike idealno se uklapaju u interijer crkve. Zahvaljujem svima na pozitivnim komentarima o ovoj gesti, kazao je Mato. Župnik je zahvalio na prekrasnom daru za crkvu. Također i Miši Peraku čijim je posredovanjem došlo do realiziranja poveznice na relaciji Švicarska - Garevac.