Garevac
Typography

Stigle su slike križnoga puta u Garevačku ljepoticuU nedjelju 26. veljače. 2017. godine župu Garevac posjetio je gospodin Mato Bulj, umjetnik iz Jošave kod Odžaka o kojem smo već pisali na stranicama ovoga portala, da je izrazio želju darovati jednu Posavsku župu svojim slikama koje izrađuje u pirogravuri.

primopredaja1I tako je danas u poslijepodnevnim satima Mato posjetio mjesto i župu Garevac. Susreo se sa župnikom Filipom i izvršio obećanu primopredaju slike križnoga puta koje ne samo da je osobno izradio već ih je i dovezao iz Švicarske i osobno predao župniku Filipu u Garevcu. Tako će od danas u ovo nadolazeće korizmeno vrijeme Garevljani imati i nove slike križnoga puta izrađene u Švicarskoj vrijednim rukama posavskog umjetnika Mate Bulja iz Jošave kod Odžaka.

Tu je upoznao i dr. Anu Perković koja ih je zajednički fotografirala za naš portal.

Poslije ugodnog  razgledavanja unutrašnjosti crkve odlučili su se napraviti i jedan krug automobilom kroz Garevac kako bi Mato malo vidio selo i prisjetio se nekadašnjih dana kada je dolazio u garevački Dom na „igranku“ kako smo tada nazivali takva okupljanja u našim mjestima.

Poslije toga su posjetili i Spomen kapelu „Burića šatalu“ u kojoj je Mato za trenutak mogao vidjeti prostor u kojem je bilo zatočeno 524 osobe te osobno osjetiti  strahote i strašne prizore ove građevine!

Nakon razgledavanja Burića štale dr. Ana ih je pozvala kod majke Kajice Perković na kavu. Bilo im je ovo jedno ugodno druženje u kojem su razmijenili neka svoja stajališta, mišljenja i ideje o životu ljudi u Bosanskoj Posavini.

Domaćica i povratnica u Garevac Kajica Perković je Mati darovala boca domaće rakije kao i župnik Filip, koji je Mati ovom zgodom uručio i film HRTV i Marija Raguža o „Burića štali“ s nazivom Odžak pouka povijesti.

Rastali su se uz ljubazan pozdrav i veliku zahvalu Mati na njegovom velikom daru i učinjenom djelu.postaje 900

 

Mato je za ovaj portal ukratko kazao “u Garevcu sam  proveo jedno lijepo nedjeljno poslijepodne, upoznao sam župnika, i vidio unutrašnjost crkve na kojoj će idealno izgledati moje slike kada se postave. Drago mi je da će slike ostati na našem području a i meni je to  razlog više da češće navratim do vaše crkve. Nadam se da će se i ostalim vjernicima i mještanima Garevca svidjeti ova naša razumna i humanitarna odluka.

Zahvaljujem se  svima koji su učestvovali u svemu ovome bez obzira bilo to direktno ili indirektno ili kroz svoje pozitivne komentare. Još jedan put se pokazalo kako se razumom i dobrom voljom (pozitivnih osoba) može sve postići.  I na kraju neka nam dragi Bog svima podari puno zdravlja razuma i još više ovakvih dobrih djela“ bile su ruječi Mate Bulja, koji se kasnije uputio sa župnikom Filipom te prošao kroz cijelo selo kako bi se prisjetio nekadašnjih mladih dana provedenih u ovome kraju.

Također je i župnik Filip dodao nekoliko riječi za GIP: „Prilikom primopredaje slika za našu crkvu izrazio sam zahvalnost Mati na prekrasnom daru za našu crkvu. Sa spoznajom da je bilo i drugih kandidata koji su ih željeli, ali zahvaljujući Miši Perak koji je na vrijeme reagirao i ustrajao u nagovaranju te u tome uspio mi ih sada u Garevcu imamo.

Mišo još jedan vrijedan poklon za našu crkvu, i hvala ti na brizi bile su riječi župnika Filipa.

Za GIP piše Mišo Perak