Garevac
Typography

Ne znajući da je za njima presretač MUP-a RS-a, vozači na cestama koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj često pritisnu papučicu gasa do kraja, pa je tako u Garevcu, na regionalnom putu od Modriče do Šamca, snimljeno nevjerojatnih 186 kilometara na sat kako saznajemo od Nezavisnih novina.


Najveća brzina u četvrtak zabilježena je u Botajici 128, a u Miloševcu 115 km na sat gdje je ograničenje  bilo 80. Muškarci voze brže od žena. A starost onih koji čine prekršaje je od 20 do 30 godina starosti. Ističu da je bilo slučajeva gdje su i žene vozile prebrzo, ali nije bilo toliko prekršaja u brzini kao kod  muškaraca “, kažu službenici Policijske postaje za sigurnost prometa u Doboju.

presretac

Iako su na parkiralištu Policijske uprave Doboj vidjeli vrstu vozila i registarske pločice presretača, rečeno im je da im to na putu neće mnogo pomoći jer bilježi prekršaj smo ako ste ga počinili prije nego što ste ga primijetili.
Isto tako presretač, osim što bilježi brzinu kretanja vozila ispred, bilježi i vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera. Kazne za počinjene prekršaje stižu na kućnu adresu, dok policija pokušava zaustaviti vozila sa stranim registarskim pločicama kako bi odmah izdala prekršajni nalog, a ako izbjegnu presretač, ti vozači dodaju redovitu kontrolu prometa uz pomoć aplikacije koja bilježi prethodno počinjena kaznena djela. Vozači trebaju biti oprezni narednih dana, jer ne znaju tko se kreće iza njih i tko im dolazi u susret.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a reklo je "Nezavisnim" da će 10 službenih vozila uskoro biti u kontroli prometa i da su različitih boja te da su to noviji modeli Škode, Golfa, Opela, Forda i Peugeota. Dodali su da se vozila još ne koriste jer su trenutno u završnoj fazi ugradnje opreme, odnosno posebnih rasvjetnih uređaja koji će omogućiti kontrolu i zaustavljanje vozila.

"Preostalih pet mobilnih radara kupljenih u isto vrijeme trenutno se ugrađuje u službena vozila. Očekujemo da ćemo početkom sljedećeg mjeseca imati kompletnu opremu ugrađenu u preostalih pet vozila, kao i obučene policijske službenike, koji će biti na cestama RS-a i obavljati djelatnosti kontrola sudionika u prometu ", kažu u Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a. Objasnili su da će vozila biti spremna za upotrebu nakon kompletne ugradnje uređaja i opreme i ishođenja svih potrebnih potvrda o ispravnosti mjerača.

"Vozila se trenutno nalaze na putevima RS radi testiranja ugrađenih uređaja i opreme, odnosno osposobljavanja policijskih službenika za rad na uređajima. U tom periodu neće sankcionirati prekršaje do službenog puštanja u rad", napomenuli su u MUP-u RS.

"Ono što je važno za vozače je subjektivni osjećaj da će biti kažnjeni ako počine prekršaj.

PRESS Posavina.org