Garevac
Typography

U ponedjeljak 24 svibnja 2021. godine župa Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak. Na ovaj dan se spominjemo uloge Blažene Djevice Marije kao Majke Crkve.
Od prvih redaka Lukina i Matejeva evanđelja možemo vidjeti važnost Marije u Isusovu životu. Njoj je Bog povjerio najtežu i najljepšu zadaću brige za svojega jedinorođenoga Sina.

patron 2021

Na križu Isus govori učeniku: “Evo ti majke”, a majci govori: “Evo ti sina”. Tim riječima Marija ne samo da je majka Isusu, nego također postaje majkom svima nama. Marija nije samo majka glave Crkve, već i majka svim udovima Crkve, pa tako i nama.

Kod nas se štovanje Marije Majke Crkve proširilo na poticaj zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, na čiju je molbu sv. papa Ivan Pavao II. 5. 3. 1979. godine odobrio uvođenje blagdana Blažene Djevice Marije Majke Crkve za cijelo područje Biskupske konferencije bivše Jugoslavije, te je također odredio da se on slavi svake godine na Duhovski ponedjeljak.patron 2021 1

I ako bolestan naš pokojni župnik Filip Brajinović se uvijek trudio i dostavljao detaljno izvješća od župnih proslava kako bi i mi u dijaspori skupa s našim mještanima podijelili te svečanost. Međutim toga više nema. I ako znamo da je ovo uvijek bila velika župa i da sve nas treba smatram istim župljanima, i one iseljene koji povremeno dolaze u župu jer svi se oni redovito okupljaju na misnim slavljima kada dođu u rodni kraj.

Odlazak iz Garevca događao se i prije ovog posljednjeg egzodusa, jer te migracije uvijek su bile obilježje posavskoga kraja. Uvijek se odlazilo i vraćalo u ovu župu, mi smo na to navikli. Sve dok ti ljudi dolaze puna i radosna srca u svoje kuće treba ih smatrati svojim župljanima. Ovo je uvijek bila župa koja će uspjeti nadići ove kušnje i teškoće,

Ono što smo mogli danas vidjeti nazočilo je 13 svećenika i 62 vjernika. Od njih su bili neki iz Kladara Donjih Ljiljana i Mato Bičvić, Donje Tramošnice Kata i Ilija Daddić te Potočana Ana i Mato Božić. Hvala im! Ostale nisam zapazio ako sam nekoga preskočio ispričavam se! Svetu Misu i propovijed predvodio je fra Marko Lovrić  župnik u Gornjoj Tramošnici.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
patron 2021 2