Garevac
Typography

U povodu obilježavanja 76. obljetnice zločina nad nedužnim zarobljenicima gdje je osim vojnika, bilo i ranjenika, civila, maloljetnika pa čak i djece u Burića štali u Garevcu koji su od 24. do 28. svibnja 1945. godine u tri smjera odvezeni i mučki ubijeni.

Stoga je u utorak 25. svibnja 2021. UDRUGA POSAVSKIH HRVATA - "GAREVAC 45" predvođena utemeljiteljem,  osnivačem i predsjednikom Udruge Perom Bajić „Šickom“ položila vijenac i zapalila svijeće na spomen žrtvama u mučilištu Burića štale.vijenac stala1

Zatim su sutra dan u srijedu 26. svibnja 2021. godine (po ustaljenoj praksi pokojnog župnika Filipa) da se tradicija sjećanja na žrtve održi i na Dan stradanja posjetili mjesto masovne grobnice i stratište u Poljičkim šumama na Majdanu u Bajama koja je krvlju natopljena i suzama zalivena, te položili vijenac i zapalili svijeće na ovo za sve nas sveto mjesto!

vijenac grobnica

Na tom mjestu nalaze se kosti naših predaka, naših očeva i djedova, sinova, stričeva i rođaka, dvaju naraštaja Garevca i susjednih sela našeg kraja. Od Pruda na sjeveru do Dobrinje i Riječana na jugu, od Svilaja i Potočana na zapadu do Orlova polja i Tuzlana na istoku.

Na tome mjestu je ubijen jedan cijeli Garevac!...i  Kladari !…i druga sela !... Sve što je tada hrvatski disalo, ubijeno je tu !! Dva koljena…dva naraštaja….očevi i sinovi. Zato bol koji su naše majke i bake nosile ne može se izraziti riječima.

Hrabrost tih žena bila je veća od straha, od straha da ih se zatekne na zabranjenom mjestu. One su očuvale spomen na ovo stratište!
S toga prijatelju ne zaboravi da i mi s ponosom nosimo teret njihove žrtve, neki više neki manje, svjesno ili nesvjesno, ali ipak svi mi u sebi nosimo pečat Burića štale.

U tišini i miru su tu dugo razmišljali o zločinu o kojem se godinama i decenijama nije smjelo govoriti. Unatoč zabranama tadašnjih vlasti ostala su sjećanja, sjećanja na zločin koji se ne može i ne smije zaboraviti. Današnja demokratska vlast promovira kulturu sjećanja, jer ako se prestanemo sjećati, onda će se zločin ponoviti.
Da se to ne dogodi nadamo se da će UDRUGA POSAVSKIH HRVATA - "GAREVAC 45" ovu tradiciju nastaviti i u buduće. Teško im je samima, ali smo zato i mi tu. Moramo im pomoći da svoj cilj koji su zamislili i ostvare.

vijenac stala

Njihov cilj je star 76 godina i od početka bio jasan, a to jest da se mjesto masovne grobnice dostojanstveno obilježi i na njemu izgradi spomen obilježje.
Na ime Udruge darovano je ukupno  6203 m/2 zemljišta za Spomen park, prilazni put i masovnu grobnicu.

Koncem ožujka 2020. godine završni su radovi na prilaznom putu zajedničkoj grobnici  kojega je prija isteka roka uradilo poduzeće INTER-COPP MARTIĆ u suradnji s našim inženjerom i predstavnikom Udruge Markicom  Mikulić, ispred firme MARTIĆ inženjerom Ivanom i geodetom od Geoinženjeringa d.o.o. Modriča.

inzinjeri

Na fotografiji su inženjer Mikulić, inženjer Ivan i geodet od Geoinženjeringa d.o.o. Modriča na označavaju trase prilaznog puta i parkirališta

Hvala svima koji su doprinijeli da se ovaj dio radova završio na vrijeme, a nadamo se da će i dalje biti onih koji će svojim novčanim prilozima pomoći da se završi i 3. faza radova koja se sastoji od uređenja površine oko grobnice, postavljanja ograda te agrikulturnih radova a poslije bi se išlo i na zavrne radove i izradu spomenika na samoj masovnoj grobnici.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak
26. svibanj 2021.