Garevac
Typography

U ponedjeljak 25. Svibnja 2015..godine župa  Marije Majke Crkve u Garevcu proslavila je svoj patron, koji se slavi na drugi dan Duhova ili Duhovni ponedjeljak. Misno slavlje koje je bilo u 11,00 sati predvodio je vlö. Oliver Jerković župni vikar  iz Odžaka uz koncelebraciju 12 svećenika.

patron zupe 2015

Ove godine je broj svećenika bio znatno manji jer je istovremeno bila misa na Nujića groblju u Posavskoj Mahali  ili kako naši stari kažu Vlaškoj Mali.

Na početku euharistijskog slavlja sve vjernike kao i nazočne svećenike gostoljubljivo je pozdravio garevački sin vlč. Anto Perić „Čiča“, župnik u Modriči koji je mijenjao domaćeg župnika vlč. Filipa Brajinović koji radi bolesti nije bio nazočan proslavi patrona župe.

Na kraju svete Mise vlč. Anto Perić se zahvalio nazočnim svećenicima što su sudjelovali na svetoj euharistiji te ih pozvao na zajednički ručak u župni dvor, a svojim župljanima čestitao patron župe.

Za ovu zgodu se dala zapaziti i jedna osoba obučena u staru ali nikada zastarjelu Narodnu nošnju našega kraja koja uvijek ponovo zrači sklad profinjenosti i ljepote.

Na ovaj dan se spominjemo uloge Blažene Djevice Marije kao Majke Crkve. Od prvih redaka Lukina i Matejeva evanđelja možemo vidjeti važnost Marije u Isusovu životu. Njoj je Bog povjerio najtežu i najljepšu zadaću brige za svojega jedinorođenoga Sina.

Na križu Isus govori učeniku: “Evo ti majke”, a majci govori: “Evo ti sina”. Tim riječima Marija ne samo da je majka Isusu, nego također postaje majkom svima nama. Marija nije samo majka glave Crkve, već i majka svim udovima Crkve, pa tako i nama. 

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}