Gornja Tramošnica
Typography

Arheološki nalazi iz brončanoga doba, doba neolitika, i antičkoga razdoblja potvrđuju da je ovaj dio Bosanske Posavine od davnina bio naseljen. Do Domovinskog rata u Gornjoj i Donjoj Tramošnici je živjelo oko 5 tisuća Hrvata. Danas živi manje od četiri stotine Hrvata u obadvije Tramošnice.

tramosnica mnostvo

Veliko mnoštvo vjernika i mještana je došlo na posvetu Doma i kipa Majke Terezije

Ipak, ratom uništeno i opustošeno područje ponovno se gradi i stvara se život za neke nove naraštaje. Obnavlja se porušena infrastruktura, grade i uređuju sakralni objekti, a danas se na zahvalu vrijednoj obitelji Ivana i Ivane Šokčević svečano otvorio i blagoslovio Dom za starije i nemoćne Majka Terezija koji će moći prihvatiti 150 osoba.
Novoizgrađeni dom nastao je na temeljima nekadašnje osnovne škole čiju je gradnju inicirao danas pokojni župnik fra Valerije Stipić a  njegovu ideju u djelo je realizirala današnja obitelj Ivane i  Ivana Šokčević koji je ujedno vlasnik i direktor Doma.

obitelj vrpca

Vlasnici Doma za starije i nemoćne obitelj Šokčević

Ovo je povijesni događaj za Tramošnicu, kao i sve ljude Bosanske Posavine, pa i Vrhbosansku Nadbiskupiju.
Tramošnica je podignuta iz pepela, danas u njoj imamo samostan časnih sestara, knjižnicu i muzej “Fra Valerije Stipić”, Umjetničku ljevaonicu Jurkić, Galeriju “fra Lovro Milanović” kao i farmu u Liporašću s oko 600 grla stoke.

Danas je u Tramošnici Gornjoj Dom Majka Terezija zauzima posebno mjesto jer je uređen po najvišim europskim standardima, suvremeno je opremljen, ima 150 mjesta, a na samom ulazu krasit će ga kip Majke Terezije s djecom, djelo akademskog slikara Ante Jurkića iz Donje Tramošnice – rekao je tamošnji župnik fra Marko Lovrić.

kardinal kip1

Blagoslov kipa Majke Terzije i sam Dom za starije i nemoćne blagoslovio je uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Na otvaranju Doma za starije Majka Terezija u Tramošnici bili su nazočni i predstavnici civilne vlasti kao i  donedavni saborski zastupnik Ivica Mišić, koji je za naš portal kazao:
"Danas sam bio nazočan velikom događaju za Bosansku Posavinu. Naime, u Tramošnici je vrijedna obitelj Ivana Šokčevića pokrenula Dom za starije i nemoćne, kojem je dala ime Majka Terezija. Otkriven je kip Majci Tereziji djelo domaćeg sina, kipara Ante Jurkića, a kip je blagoslovio kardinal Vinko Puljić.

Bio je veliki broj uzvanika među kojima i ja. U istinu je bilo lijepo vidjeti ovakav događaj. Posavini treba ovakvih događaja, događaja koji će poticati povratak u rodni kraj i ostvarivanje uvjeta za samoodrživost.

Kao poduzetnik znam kako je to težak posao, ali uz zalaganje i rad sve se može postići. Naravno, i država mora biti puno korektnija.

tramosnica1

Zaborski zastupnik RH Ivica Mišić u razgovoru  s nazočnim gostima

Trebaju se stvoriti uvjeti kroz poticaje, bespovratna sredstva i druge mjere koje mogu pomoći novim poduzetnicima.

Lijepo je danas bilo biti dio ove priče i ponosan sam na svojega Posavljaka Šokčevića i njegovu obitelj koji su se odvažili na ovaj korak. Lijepo je danas kardinal Puljić rekao: „Ljudima koji budu u tom domu treba omogućiti dostojanstvo i lijepu starost."

Za Posavina.org piše Mišo

 

{jathumbnail off}