Gornja Tramošnica
Typography

Hodočašće vjernika iz župe Tolisa koji su hodočastili u svetište Gospe od Anđela u G.Tramošnicu, umalo nije završilo tragično. Na povratku s proslave patrona župe u G.Tramošnici, nepunih 3 km prije franjevačkog samostana u Tolisi, na kolonu hodočasnika naletio je putnički automobil i tom prigodom ozlijeđeno je petero hodočasnika. U izvješću MUP-a ŽP navode da je PS Orašje u 18,20 sati zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na regionalnoj cesti Orašje – Gradačac, na izlazu iz naselja Bok.

Patrola prometne policije PU Orašje uradila je očevid i utvrdila da su u nezgodi sudjelovala dva putnička motorna vozila kojim su upravljali 46-godišnji S.N.  iz Boka i 30-godišnji D.I. iz Oštre Luk, te kolona hodočasnika Očevidom je utvrđeno da je nezgodu, krećući se neprilagođenom brzinom uvjetima i stanju na cesti, uzrokovao vozač iz Boka s pmv Mercedes i da je u nezgodi lakše ozlijeđeno 5 sudionika.

hodocasnic tolisa

Prema izjavama hodočasnika, sve se dogodilo nenadano i u trenucima kada su svi bili iscrpljeni nakon 2o-ak km pješačenja po nesnosnoj vrućini i na temperaturi oko 40 stupnjeva. -Samo nas je spasila molitva i naša Gospa! U trenucima velike sabranosti i molitve, kada smo svi željno očekivali dolazak pred crkvu u Tolisi, u kolonu je uletio auto i čuli su se jauci i zapomaganje. Najteže ozljede ima mladić iz Tolise koji je bio krvav i ostao bez svijesti, jedan je zadobio prijelom rebra, dok su pojedini završili s nagnječenjima i ogrebotinama. Kod žena i mlađih bio je prisutan strah i nevjerica, a na lice mjesta brzo su stigli svećenici iz župe Tolisa i vozilo Hitne službe, ističu sudionici kolone, štovatelji Gospe od Anđela koji tradicionalno hodočaste u G.Tramošnicu.

Iako je kolona bila pod pratnjom policije, prilikom obilaska kolone vozač Mercedesa  zabio se u vozilo ispred sebe i odbacio ga na hodočasnike. Tom prigodom ozljede je zadobilo 5 sudionika koji su vozilom Hitne službe prevezeni u DZ Orašje radi daljnje obrade. Prisutni iz kolone ističu da su brzom intervencijom, prije dolaska Hitne službe, veliku i neophodnu medicinsku i psihološku pomoć ozlijeđenima pružile hodočasnice, djelatnice Županijske bolnice Orašje na čelu s ravnateljicom dr. Ružicom Vukić.

Upravo su njihovo znanje i hladnokrvnost doprinijeli da hodočasnici čvrstim korakom u glasnoj molitvi, nastave pješačenje prema crkvi UBDM u Tolisi gdje su ih s nestrpljenjem očekivali njihova najbliža rodbina, prijatelji, časne sestre i svećenici predvođeni gvardijanom fra Mariom Jurićem. Okupani znojem, u žuljevima i na koljenima s križem u ruci, hodočasnici  su uz molitvu klečeći stigli do oltara gdje ih je dočekao i blagoslovio fra Perica Martinović, ističući da je križ ljubav, a svaki njihov korak i molitva zahvala Gospi od Anđela.

Preuzeto s radio orašje