Gradačac
Typography

Neki ih pune marmeladom, neki čokoladom, neki orasima, a neki, pak, različitim sirupima ili sladoledom. No, u jednom se mogu složiti svi – palačinke jednostavno svi obožavaju jesti! I odrasli, a posebice djeca. Usuđujemo se čak i reći: Tko još ne voli palačinke?!

 

Piše Nada Koturić

Ipak, možda ih najviše vole u Gradačcu jer ponovno su za nekoliko tisuća posjetitelja, baš za svakoga, napravili bar po jednu palačinku.

Organizator manifestacije je “Brunch” d.o.o. Gradačac, Udruženje kuhara BiH i Mješovita srednja škola “Hasan Kikić“ Gradačac.

Gastro-turistička manifestacija “Gastro provincija u pozadini” u Gradačcu treću godinu za redom okupila je šarolike ekipe. Jednu su činili osnovci, drugi su pak predstavljali Turističko-ugostiteljsku školu, pa tako sve redom, od proizvođača posuđa, hrane i pića, preko restorana iz BiH, pa čak do medijskih kuća. Svi su se natjecali u pripremi najslasnije palačinke.

Udruga kuhara BiH

- Naša BiH ima toliko širok spektar hrane koju možemo promovirati i ponuditi širem tržištu. To je doista jedno veliko bogatstvo. U Posavini imamo što ponuditi, samo to treba osmisliti, a ljudi se uvijek odazovu kada se organiziraju zanimljivi sadržaji. Cilj ‘Palačinkijade’ je promocija turističkih i gastronomskih vrednota Gradačca, ali i cijele BiH. Ponovno su manifestaciju podržali iz Udruge kuhara BiH. Pridružile su se ugostiteljsko-turističke, ali i druge škole kao i udruženja građama s ciljem približavanja strukovnih škola hotelijerstvu kao i promoviranja domaćih brendova.

Za palačinke smo se opredijelili jer je to delicija koju svi, ipak, vole i može se ponuditi uz svaki obrok, kazao na je inicijator manifestacije Hamid Kurjaković.

Priprema palačinki

U brzom jedenju palačinki pobjednik se tražio među 100-ak prijavljenih mališana, a prvo je mjesto osvojio Elvin Delić koji je pojeo palačinku za svega 15,57 sekundi.

Najspretnija u okretanju palačinki bila je Admira Šiljić. Mješovita srednja škola “Džemal Bijedić” Goražde, tim 3, osvojila je prvo mjesto, a najbolji recept imala je ekipa Mješovite srednje škole “Srebrenik”, tim 2.

Najbolju vrhunsku tehniku u pripremi palačinki imala je Turističko-ugostiteljska škola Tuzla, tim 1, a najukusniju palačinku pripremili su učenici Mješovite srednje škole “Džemal Bijedić” Goražde, tim 3.

Među osnovcima najbolja je bila ekipa Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” Srnice Donje.

Nisu izostali ni mediji.

Najbolje palačinke pripremili su novinari Radio Gradačca, a nešto manje uspješni bili su agencija Fena i Radio Bet.

Priznanja su dodijeljena udruženjima građana: Centar za aktivno starenje Gradačac i UGM “Sumejja” Gradačac.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić