Hrvatska
Typography

U velikoj dvorani Pastoralnog centra u Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, sinoć je s početkom u 19:00 sati predstavljena knjiga Zlatka Pintera, "Krvavi tragovi velikosrpske ideologije".

 VUKOVAR - PROMOCIJA KNJIGE ZLATKA PINTERA "KRVAVI TRAGOVI VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE NA KRAJU XX. STOLJEĆA

Skup je upriličen u povodu 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 26. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Lijepe naše, a organizatori su bili Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar i Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.

Zamjenik ravnatelja Instituta, dr. sc. Dražen Živić u svojoj je uvodnoj riječi upoznao nazočne s autorom i njegovim djelom, ističući kako je riječ o kvalitetnoj studiji koja argumentirano i činjenično dokazuje što se to na području nekadašnje SFRJ događalo 80-ih i 90-ih godina XX. stoljeća i zašto.

Predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, Ivo Martinović, podsjetio je kako su u okviru velikosrpskog projekta u teškim i olovnim 90-im godina stradavali i Hrvati u Vojvodini nad kojima se vršio sustavni teror, iako za to nisu davali nikakvoga povoda, te je na kraju iz Srbije i ove pokrajine protjerano oko 40.000 Hrvata i naglasio važnost knjiga što ih je kao svjedočanstvo jednog vremena ispisao autor Zlatko Pinter, osvrćući se i na dvije prethodne knjige ("Hrvati iz Srijema, Banata i Bačke u vrtlogu devedesetih" i "Progon i stradanje Hrvata u Vojvodini tijekom Domovinskog rata (prilog kronologiji srbijanskog terora nad Hrvatima u istočnom Srijemu, Banatu i Bačkoj od 1986. do 1995.)"). "Ono što nije zapisano, kako da se nije ni dogodilo" - bila je završna poruka predsjednika ZPHSBB, Ive Martinovića.

Recenzent knjige, dr. sc. Ivan Poljaković kratko je analizirao njezin sadržaj i naglasio kako autor kirurški precizno i nepobitnim argumentima dokazao gdje su bili korijeni krize i ratova 90-ih godina prošlog stoljeća, razlažući do tančina temeljne elemente velikosrpske ideologije poput "forenzičara", čime je dao izuzetan doprinos daljnjem izučavanju ove pojave kao i svega onoga što je uzrokovalo i pratilo raspad SFRJ. Također je istaknuo da je knjiga pisana tečno, razumljivim stilom, bez nepotrebnih i kompliciranih fraza, što je svakako razlog više da je u ruke uzmu i pročitaju i oni koji nisu povjesničari i vrhunskih intelektualci.

Na kraju je govorio autor koji je s nekoliko citata istaknutih srpskih intelektualaca (koji zastupaju međusobno suprotstavljena stajališta) - a nalaze se u knjizi - na najbolji način potvrdio o kakvoj se zloćudnoj i destruktivnoj pojavi radi kako je posrijedi velikosrpska ideologija i pokušaj ostvarivanja njezinih ciljeva u praksi.

Zahvaljujući angažiranju Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar i posebno dr. sc. Dražena Živića, te vodstva Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata (bivšeg predsjednika Mate Jurića i aktualnog čelnika ove udruge, Ive Martinovića) i uz dobru volju gvardijana fra Tonia Vučemilovića koji je omogućio korištenje velike dvorane Pastoralnog centra Sveti Bono, predstavljanje knjige je proteklo u svečanom ozračju, dostojanstveno i sadržajno, uz podsjećanje na vrlo važne trenutke iz naše novije povijesti: Spomendana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i obljetnice mirne reintegracije Podunavlja.

Boris Ćavar

Zlatko Pinter krvavi tragovi 1

 

Zlatko Pinter krvavi tragovi 2

 

Zlatko Pinter krvavi tragovi 3

 

Zlatko Pinter krvavi tragovi 4

 

Zlatko Pinter krvavi tragovi 5

 

Zlatko Pinter krvavi tragovi 6