Hrvatska
Typography

Lovstvo i vatrogastvo živimo obiteljski desetljećima

U prepunim vitrinama njegove radne sobe ponosno pokazuje mnoštvo odličja, domaćih i međunarodnih, europskih, priznanja, te hrvatskih državnih odličja. Uz ratne spomenice ondje su i dva lovačka visoka odličja. Naravno, vatrogasnih priznanja je više. Zlatko Križanić iz slikovitog Hrašća Turopoljskog, između Novog Zagreba i Velike Gorice.

Križanići su njegova djedovina, turopoljska ostavština. Ondje je njegova obiteljska tvrtka Poljo prom. Ondje pokušava tradiciju prenijeti drugima.

Predsjednik Lovačkog društva "Šljuka" Jamnička Velika, Zlatko Križanić, tri desetljeća predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i odnedavno njezin počasni doživotni predsjednik. Za zasluge u vatrogastvu i odnos prema ljudima, za pomoć svima potrebitima. Vatrogasac je postao sa šest godina, a danas mu kuca na vrata šesto desetljeće života ispunjenog radom i neće još u mirovinu.

Uskoro će postati punoljetan u lovačkom životu. Prije osamnest godina postao je predsjednik LD "Šljuka" Jamnička Velika i ostao do danas. Lovac je postao slučajno, poznavali ga kao vatrogasnog zapovjednika i htio pomoći lovačkom društvu. Pomaže i danas, ondje je i sin mu Hrvoje Križanić, koji nastavlja očevim stopama i u tvrtki i lovu.

"Kao i vatrogastvo i lov iziskuje obaveze i rad godinama. Poveznica su ljudi, vatrogasci pomažu ljudima u nevolji, a lovci vode brigu o divljači i prirodi. Oboje sam ljubavi nasljedio od djeda. Desetljećima živimo lovstvo i vatrogastvo, kazuje Zlatko Križanić.

Skroman na riječima, no djela odaju sve. Zlatko Križanić je iznio ideju da okupi sva lovačka društva koja nose naziv "Šljuka". Cilj je okupiti sve "Šljuke" u Hrvatskoj i međusobno surađivati.

Prilika je to da uskoro proslave trideset i pet godina rada Jamničke "Šljuke". Ondje se lovci i prijatelji često okupljaju u zajedničkom lovu i prijateljstvu. Zlatko Križanić ponosno pokazuje i proizvodnju peleta u svojoj obiteljskoj tvrtki. Nasljediti ga bude njegov sin, a naseljediti će i lovačku tradiciju. Tako je to kod Križanića već cjelo stoljeće i neka ostane zapisano.


Zabilježio Boris ĆAVAR

lovci vatrogasci b cavar 2

 

lovci vatrogasci b cavar 3

 

lovci vatrogasci b cavar 1