Hrvatska
Typography

Bez tradicije nema ni budućnosti, kazali i pokazali Posavljaci


Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu iz Zagreba organizirala je veliku Sudžukijadu, ali i večer izvorne posavske glazbe. Nadomak Zagreba, u Rugvici, u restoranu Ćurak, okupilo se više od pet stotina Posavljaka i gostiju.

Sudžukijada je započela prošle godine s ciljem održavanja tradicije izrade sudžuka i kobasica. Uz to uz izvornu posavsku glazbu, razvilo se i veliko posavsko kolo.

Visoki gosti dali su potporu udruzi koju vodi Ilija Guberac. Predstavnici i izaslanici najviših hrvatskih državnih tjela i ministarstava, od izaslanika premijera Vlade RH, Andrije Plenkovića, do izaslanika hrvatskog Sabora i predstavnika nekoliko ministarstava.

Njima su uručene plakete u znak zahvale za suradnju koja se nastavlja sa udrugom Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu u Zagrebu.

Posavsko kolo su započeli mladi u nošnjama Bosanske Posavine, a nastavili mladi i stari. A Sudžukijada je okupila 45 izrađivača sudžuka, kobasica i salama. Prvo mjesto osvojila je gospođa Tada Ćosić, drugo Zoran Anušić, a treće mjesto Ivan Kovačević.

Zanimljivo kako su prva tri mjesta kandidati koji žive u Slavoniji, okolici Slavonskog Broda. I ondje Posavljaci prenjeli svoju tradiciju sudžuka...

Perom i kamerom zabilježio: Boris ĆAVAR

posavljani zagreb b cavar 01

 

posavljani zagreb b cavar 02

 

posavljani zagreb b cavar 03

 

posavljani zagreb b cavar 04

 

posavljani zagreb b cavar 05