Izbori 2014
Typography

poljoprivreda-seljakPoljoprivreda treba zauzimati najviše mjesto u postavljenim gospodarskim prioritetima i to kao strateška grana koja u domaćem ambijentu ima visoke neiskorištene potencijale za budući razvoj.

Dobro znamo kakvo je stanje u poljoprivredi na području općine Odžak. Poljoprivreda je oduvijek bila okosnica našeg razvoja. Danas smo suočeni s apsurdnom situacijom u kojoj naši domaći poljoprivredni proizvođači nemaju na raspolaganju dovoljne površine obradivog zemljišta kako bi prehranili svoje obitelji i razvijali svoja gospodarstva. Naša zemlja je dana stranim zakupoprimcima koji ubiru plodove i konzumiraju sve vrste državnih poticaja. Učinjena nepravda se mora ispraviti, a potrebe domaćeg poljoprivrednog proizvođača promatrati kao najveći prioritet naše lokalne zajednice. Vijećnici HDZ 1990 su po tom pitanju zauzeli jasan stav i pokazali da su na strani naroda.

HDZ 1990 se i u svom Gospodarskom programu posebno zalaže za razvoj poljoprivrede:

Poticaji - Domaća poljoprivredna proizvodnja treba dobivati značajno veće poticaje od dosadašnjih. Takva snažnije poticana domaća poljoprivreda (prilagođena regionalnim specifičnostima – ravničarske ili planinske proizvodnje, ribnjaka, plastenika kao i proizvodnje novih profitabilnijih i izvozno atraktivnih sorti) treba se naći na putu uzlaza prema vlastitoj neophodnoj tržišnoj konkurentnosti, što će se postizati uvođenjem modernih tehnologija te njenom zaštitom od neopravdanog uvoza, za što joj stoje na raspolaganju postojeći legalni postupci.

Osiguranje otkupa - Cilj je da se od sektora koji danas poljoprivrednicima uglavnom služi za preživljavanje stvori ambijent dostojnog življenja seoskog čovjeka, uz stjecanje zarada koje trebaju biti približne onima kakve se postižu u ostalim sektorima gospodarstva, a sve putem javnih i dugoročnih programa ugovorenog i garantiranog otkupa.

Nova radna mjesta - Poljoprivreda kakva je danas nudi veliki broj novih radnih mjesta, što će se poticati izraženim podrškama putem kapitalnih ulaganja i odgovarajućim promjenama u sadašnjoj nerazvijenoj strukturi proizvodnje. U posebnom fokusu naći će se organska i napose ekološka stočarska i prehrambena (npr. sir) proizvodnja uz brendiranje i zaštitu kao važan rastući trend u svijetu, čime će se aktivirati ogromne neiskorištene površine planinskih pašnjaka i stvoriti motivi stanovništvu da ne napušta ta područja. Kroz ulaganja u ove oblasti mislimo otvoriti nove mogućnosti stanovnicima ruralnih područja koja bi mladim obiteljima popravila kvalitetu života. Posebno će se potaknuti uspostava cjelovite stručne savjetodavne službe na svim razinama uprave, kako bi poljoprivrednici postizali visoke obime zdravih poljoprivrednih proizvoda, a potrošači bili sigurni da konzumiraju zdravstveno sigurnu hranu.

Pero Radić{jathumbnail off}
http://www.radic.ba