Izbori 2014
Typography

HDZ BIH-OdzakUz sve naše probleme mi moramo poslati poruku da ovdje želimo raditi i živjeti, da nas ni jedna nevolja nije pokolebala. Vjerujem da nitko od vas nije razmišljao prije nekoliko godina da možete ostati bez svog načelnika ovdje. Hrvatski odgovor je tu da se to opet ne ponovi

„Posebna je čast i privilegija doći za ovu govornicu i pozdraviti vas. Vi ste se znali uvijek izboriti za svoje, uvijek ste znali veličati svoj identitet i očuvati ga kroz stoljeća. Previše je toga ovaj narod propatio kroz stoljeća. Vi osobno proživljavate to svaki dan“, rekao je dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u prepunoj dvorani Centra za kulturu, na zvršnom skupu u Odžaku, te nastavio: „Nisu se još zaliječile one ratne rane, a došle su ove nesretne poplave i mnoge opet potjerale s njihovih ognjišta. No bez obzira na sve, mi smo zamolili ljude da se ipak veselimo, jer i kad nam je bilo najteže uvijek smo se znali izdignuti, i poslat svim poruku da smo tu, da želimo progovarati hrvatski i stvarati ambijent da živimo u svojoj domovini BiH.

Uz sve naše probleme mi moramo poslati poruku da ovdje želimo raditi i živjeti, da nas ni jedna nevolja nije pokolebala. Vjerujem da nitko od vas nije razmišljao prije nekoliko godina da možete ostati bez svog načelnika ovdje. Hrvatski odgovor je tu da se to opet ne ponovi. Moramo poslati poruku našim prijateljima Bošnjacima s kojima dijelimo našu Posavinu, i našim prijateljima Srbima da ne padaju u iskušenja koja su imali. HDZ i HNS BiH želi poručiti i domaćoj i svjetskoj javnosti da je Posavina i hrvatska.

Želimo svima poslati hrvatski odgovor koji se sastoji od sedam točaka. Kako federalizirati BiH i po mjeri hrvatskog čovjeka, te tako napokon riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH. Želimo izmijeniti izborni zakon kako nam više nikad predstavnike u vlasti ne bi birali drugi. Želimo pravnu državu usmjerenu ka europskom putu koja će jamčiti sigurnost, kako osobnu tako i sigurnost imovine. Jedino u takvim uvjetima možemo pokrenuti gospodarstvo. Ovdje u Posavini posebno je važna poljoprivreda. No, dok ne sredimo BiH kao pravnu državu u kojoj ćemo svi biti jednaki ni gospodarstvo ne može naprijed. Želimo govoriti i o socijalnoj politici, socijalnoj osjetljivosti, društvenoj solidarnosti i humanosti, jer danas je i previše onih koji ne mogu živjeti normalno i koji su na potrebi.

Moramo brinuti za naše branitelje i zaštititi vrijednosti Domovinskog rata i poništiti sve odluke nelegitimne vlade na štetu naših branitelja, te izjednačiti prava branitelja iz BiH s braniteljima iz Republike Hrvatske. Moramo čuvati svoj jezik i kulturnu baštinu, a prvi korak ka tome bio bi uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku“ kazao je dr. Čović u Odžaku.
Prije samo početka službenog dijela predizbornog skupa, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović s izaslanstvo posjetio je Župu glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja, te razgovao sa župnikom don. Oliverom Jerkovićem.

Izaslanstvo je posjetilo i robnu kuću „Euro-Boss“, gdje se zadržalo u ugodnom razgovoru s vlasnikom ovog poduzeća, a razgovaralo se o boljim poslovnim uvijetima na ovom području, kao i problemima koji pogađaju ove gospodarstvenike.
Nakon toga, izaslanstvo je položilo vijenac i upalilo svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Odžaku.

U prepunoj dvorani Centra za kulturu Odžak na završnom skupu ispred OO HDZ BiH Odžak sve nazočne pozdravio je Darko Kasap te dodao „HDZ BiH od 1991. uvijek pobjeđivao u ovoj državi. Mi smo pokazali i dokazali da smo jaka stranka. Odžački Hrvat zna što valja i zna dobro procijeniti situaciju, i zna odabrati pravo rješenje. Mi imamo vladu koja je hrvatski odgovor.

To je odgovor koji je svu svoju snagu uputio poplavljenim područjima, da se pomogne kad je najteže. Imamo hrvatski izbor, to je naš kandidat, dr. Dragan Čović. Kandidat koji ne skuplja bošnjačke glasove. Kada iziđemo na izbore 12. listopada, imamo svoj hrvatski izbor i svoj hrvatski odgovor“ istaknuo je Kasap.

U ime HDZ-a RH sve okupljene pozdravio je Pero Ćosić. „Tu sam da podržim vaša koaliciju okupljenu u Hrvatski narodni sabor BiH. Briga za Hrvate u BiH za Republiku Hrvatsku je ustavna obveza i ona se mora poštovati. Međutim, svjesni ste činjenice da to u stvarnosti nije baš tako. Ja vas uvjeravam da će se to brzo promijeniti“ kazao je Ćosić.

Nada Ćulap, nositeljica liste HNS-a BiH za Skupštinu Posavske županije kazala je „Hrvatski odgovor je naš projekt kako zaštititi interese hrvatskog naroda u BiH. Želimo BiH u kojoj ćemo svi biti ravnopravni. Svaki Hrvat mora biti isti u kojem god dijelu države živio.

Naši projekti podrazumijevaju bavljenje socijalnim pitanjima, želimo se posvetiti mladim ljudima, položaju i ulozi žene i majke. Ne smjemo i nećemo zaboraviti naše branitelje, naše poljoprivrednike i gospodarstvenike.Mi imamo rješenje, imamo ključ, to je Hrvatski odgovor“ rekla je Ćulap.
Nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH, Blaž Župarić je kazao da „lista koju predvodi je sastavljena od istinskih domoljuba, poštenih i kompetetnih ljudi koji će se zalagati za interese Hrvata s ovih prostora. Naša odgovornost je višestruka.

Uspostavom platformaške vlasti u Federaciji BiH, izbačen je jedan konstitutivni narod i njegovi legitimno izabrani predstavnici. Naši branitelji su obespravljeni selektivnom revizijom koji je proveo federalni ministar branitelja. Nebrigom i neodržavanjem riječnih tokova doveli su ljude s ovih prostora u veliku opasnost. Nikad više nije bilo novca za poticaje u poljoprivredi, a poljoprivrednici ga nikad manje nisu dobili.Snaga okupljena u Hrvatski narodni sabor BiH na čelu s HDZ-om BiH to promijeniti“ istaknuo je Župarić.

Nositelj liste HNS BiH za Zastupnički dom PS BiH, Marijan Šimić obratio se u ime kandidata s liste „Hrvatski odgovor su stranke koji su unutar HNS-a BiH, to ste vi koji ste došli u ovoliko velikom broju i koji ćete nas 12. listopada podržati.
Kad je u pitanju najvažnije pitanje, ravnopravnost Hrvata, HDZ BiH se bori već dva desetljeća, no sada je ojačan parterima iz HNS-a. Hvala im što su prepoznali važnost zajedništva u našim nastojanjima za jednakopravnosti, zaključio je Šimić.{jathumbnail off}