Meditacije sestre Augustine
Typography

Poštovani čitatelji Posavina.org portala, dok sam jutros meditirala Ivanovo evanđelje ( Iv. 6, 1-15), činilo mi se vrlo dobro podijeliti te misli i s vama koji ćete čitajući slijedeće retke uočiti koliko mudrosti sadrže Isusove riječi koje s pune sjaja svjedoče Isusov život i djelovanje. U slijedećim retcima Ivanovu evanđelju Isus poručuje : “ … razdijeli kruh (!), možemo shvatiti i kao zapovijed ali i kao moć darivanja… posjedaše i oni jedoše koliko su htjeli”.

razdijelih kruh

Ivan teologizira Isusovu poruku i pokazuje na Isusovu osobu kao izvor novoga stanja i novoga načina života. Isus je izvor istine, života i ljubavi. On se nudi ljudima u kruhu, On želi da jedu i piju iz njega i utaže svoju egzistencijalnu žeđ. Isus kao i uvijek, čovjeku blizak, nježan, pun sućuti, radosti i postojanja, daje sebe ali želi cjelovita čovjeka.

Sam čovjek aspirira u sebe Isusovu pažnju, dubinu pogleda, ljepotu, ljubav i bol. On nas svojom blizinom stavlja i uzima nas poput majke u svoje naručje, pečateći svaki hod u zajedništvu i na taj način uspostavlja komunikaciju s bićem za kojega se dao do posljednje kapljice-do smrti. I dalje evanđelje govori kako Isus ode na drugu stranu Galilejskog, Tiberijadskog mora. Slijedilo ga je silno mnoštvo, jer su gledali znamenja, što ih je Isus učinio na bolesnicima.

Usudila bih se reći da smo svi mi u neku ruku bolesnici. Iz iskustva potvrđujem da su bolesnici i osobe u nevolji svi jednaki i isti jer osjećaju istu bol, muku i patnju, pa zato je često nevolja i bolest dokidaju sve granice među ljudima i čine nas samo ljudima. Jedno je zajedničko, da svi trebamo pomoć i da svi bolesni žele ozdravljenje.

U daljem Ivanovu tekstu stoji da je zavladao strah nad silnim mnoštvom koje je slijedilo Isusa. Tko će nahraniti tolike ljude? A Isus je znao njihove namisli, njihove kušnje i malodušnost. Tako zapovijedi:“ Neka ljudi posjedaju”! Isus uze kruhove, zahvali pa razdijeli onima koji su sjedili, a tako i od ribica, a kada se nasitiše, reče učenicima, skupite preostale ulomke da ništa ne propadne!

Tu se očitovala Isusova moći i veličina mudrosti kroz ljubav koja uključuje spremnost, moćnog iznenađenja. Što sve Isus nije spreman učiniti za nas? Govoreći biblijskim rječnikom ljubav se u davanju gubi, no u drugome oplođena i množena nalazi kao dio bića. Danas pokušaj shvatiti tajnu i bit Isusove ljubavi prema nama, stoga, zar nije i ovo poziv upućen tebi i meni; Idi i razdijeli kruh! Dijeli i daj od sebe ono što imaš kako bi svi oko tebe danas blagovali tvoju dobrotu!

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove