Modriča
Typography

U petak 26.03.2021. je u radnoj posjeti općini Modriči boravio predstavnik Švicarske Fondacije "Oberwallis-Djeca našeg svijeta" Josef Fux. U općinskoj zgradi sastao se s načelnikom Jovicom Radulovićem i njegovim suradnicima gdje su razgovarali o planu izgradnje bazena zatvorenog tipa u Modriči u prvom redu namijenjenog djeci s posebnim potrebama kao i ostalom pučanstvu.

Sastanku su prisustvovali Branko Vidić i direktor poduzeće „Braća Mićić“, koja je izradila idejni projekt bazena.

Nakon sastanka održana je prezentacija idejnog rješenja projekta bazena a delegacija je obišla i eventualnu lokaciju za izgradnju bazena, te posjetila Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama „Sunce Oberwallis“ i Kafeteriju „Sunce“.

modrica fux

Načelnik Radulović je izrazio zadovoljstvo posjetom, te se zahvalio gospodinu Fuxu što je i u vrijeme pandemije našao način da posjeti općinu Modriču.

„Mi smo danas pristupili prvim pravim pregovorima oko izgradnje bazena. Imali smo i video prezentaciju preliminarnog idejnog rješenja bazena i ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da određene prijedloge, koji su danas izneseni, ugradimo u projekt i nakon toga ćemo imati konačnu verziju bazena. Zahtjev Fondacije je da se bazen izgradi preko puta Sportske dvorane, odnosno u samoj blizini Centra za djecu s posebnim potrebama, dječjeg obdaništa i kafeterije zato što bi to onda bila jedna cjelina i jedan mini grad Oberwallis“, kazao je Radulović.

Gospodin Fux je istakao da uvijek rado dolazi u Modriču i da ga nešto posebno veže za njene građane i djecu, a posebno djeci s posebnim potrebama. Dvije godine smo u pregovorima oko izgradnje bazena koji je potreban ovom gradu. Danas smo razgovarali s novim rukovodstvom Općine i veoma smo zadovoljni onim što smo čuli. Sviđa nam se novi projekt, a želja nam je da se izgradi u sklopu objekata koje smo do sada izgradili. modrica fux2
„Mi smo Fondacija koja radi s djecom i za djecu i dosadašnja dva projekta, Centar i Kafeterija, smo financirali u kompletnom iznosu. Za ovaj, također važan, projekt sudjelovat ćemo dijelom i to u dijelu od kojeg će korist imati djeca i omladina, pogotovo djeca s poteškoćama u razvoju. Čim budemo imali financijsku projekciju i kada budemo znali koliki je naš dio, iza njega ćemo stajati“, naglasio je Fuks.

„Dvije godine smo u pregovorima oko izgradnje bazena koji je potreban ovom gradu. Danas smo razgovarali s novim rukovodstvom Općine i veoma smo zadovoljni onim što smo čuli. Sviđa nam se novi projekt, a želja nam je da se izgradi u sklopu objekata koje smo do sada izgradili. Mi smo Fondacija za djecu i sve što gradimo je usko vezano za potrebe djece. Kada je u pitanju gradnja bazena sudjelovat ćemo u onom dijelu koji će biti namijenjen djeci, a posebno djeci s posebnim potrebama“, rekao je Josef Fux.

Ako sve bude teklo po planu, Modriča će do kraja ove godine dobiti zatvoreni bazen, iako će iznos, koji Općina treba da osigura za ovaj projekt, biti znatno veći od prvobitno planiranog, s obzirom na poskupljenje cijena materijala na svjetskom tržištu!modrica fux1

Idejno rješenje zatvorenog bazena u Modriči podrazumijeva da će bazen dijelom biti prilagođen za djecu s poteškoćama u razvoju, a dijelom za opću populaciju. U sklopu cijelog kompleksa biće spa centar sa đakuzijem, masažama, svlačionice, tuševi, kao i kafić koji će služiti hranu, piće i deserte iz kafeterije „Sunce“. Kafić će se nalaziti na katu i do njega će voditi lift, radi olakšanog pristupa onima kojima to bude trebalo. Bazen će imati spasioce, a grijanje će biti po sistemu toplotnih pumpi koje će praviti ogromne uštede. Bazen je zatvorenog tipa površine 33x40 m kapaciteta 120 osoba, prilagođen plivačima i neplivačima i biće u funkciji tijekom čitave godine. Čitav kompleks prostirat će se na površini od 2.400 m2.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak