Modriča
Typography

Danas 9. rujna 2018. godine Crkva slavi blagdan Male Gospe koji je ne zapovjedni blagdan, ali je puku vrlo drag, i toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu. S obzirom na to da je u našoj blizini Crkva rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči veliki broj Garevljana i mještana iz ostalih katoličkih mjesta je ovih dana nazočio molitvom u toj župi.

Počelo se krunicom i trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvidio novi Garevački župnik vlč. Anto Stjepanović, da bi danas na patron župe i blagdan Male Gospe svetu misu u 11.00 sati predvodio i propovijedao uzoriti vrhbosanski Kardinal Vinko Puljić.

3a

Na početku svete Mise vjerničko mnoštvo je pozdravio župnik vlč. Anto Perić, izražavajući dobrodošlicu u ovu, sada brojem skromnu, župnu zajednicu.

Nadbiskup Vinko je u svojoj propovijedi pozvao na ponovno vrjednovanje života i majčinstva u društvu. Najprije je ukratko predstavio biblijski prikaz čovjekova pada i gubitka milosti, ističući kako je već tada – dok je Adama i Evu izgonio iz raja zemaljskoga – Bog najavio Djevicu čiji će potomak satrti zmiji glavi te je time dao čovjeku nadu.

„Bog nikada ne ostavlja čovjeka bez nade. Kada dođemo u kušnju to si trebamo uvijek posvijestiti“, istaknuo je kardinal navodeći kako je Marijinim rođenjem, započelo ostvarenje Božjih obećanja spasenja.

„U Milanu postoji vjerojatno najljepša katedrala na svijetu. Na njoj piše da je podignuta u čast rođenja BDM. To je ljudsko remek djelo. No, Marija je najljepše Božje remek djelo. Danas slaveći njezin rođendan želimo od nje nešto naučiti. Najprije kako valja uvijek imati povjerenje u Boga. Potom, naučiti kako poštivati život. Moramo priznati da tobože govorimo o napretku, ali zapravo moralno nazaduje i cijela ujedinjena Europa, i SAD, pa i Istočna Europa jer smo izgubili osjećaj vrjednovanja života“, rekao je kardinal upozoravajući na izvrnutu logiku dominantnoga javnog mnijenja: „Prolijevaju suze zbog toga što moraju zatvarati škole jer nemaju djece, a sve čine i propagiraju da ih ne bude.“

Potom je ukazao na nužnost vrjednovanja majčinstva u društvu, naglašavajući kako je ono „sveta stvar“, jer „i Bog je htio imati majku“.

„U društvu ne želimo vratiti nekakvu 'jednakopravnost' muškarca i žene u kojoj se poništavaju sve razlike između njih, jer mama uvijek ostaje mama, a tata uvijek ostaje tata. Želimo vrjednovati ženu u njezinoj posebnosti, od kojih je majčinstvo najuzvišenije“, poručio je kardinal te završno poručio: „Slaveći Gospin rođendan želimo postati svjesni da smo mi Marijina djeca i Kristova braća i sestre te vjerodostojno živjeti tu svoju krsnu milost po kojoj smo to što jesmo.“

Modrička crkva Rođenja Blažene Djevice Marije bila je premalena primiti nekoliko stotitna domaćih vjernika i hodočasnika koji su došli 8.rujna 2018. proslaviti patron ove župe, a kardinalove riječi su ozvanjale ne samo u srcima vjernika i crkvi već i dvorištu i susjedstvu.

Nakon misnoga slavlja vjernici su se zadržali u ugodnom razgovoru i druženju u župnom dvorištu, prisjećajući se kako je to nekada bilo u Modriči gradu i općini ravne Bosanske Posavine smještenom na njenom sjevernom djelu.

Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

7 1024

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života.

Za GIP piše Mišo Perak
Fotografije vlč. A. Perić

 

{jathumbnail off}

Ovdje možete pogledati video reportažu iz župe Modriča!