Nada Koturić
Typography

Najljepša moto priča regije otvara 31. poglavlje ovoga vikenda u Orašju koje će postati najpoželjnija moto destinacija za ljubitelje mirisa oktana i dobre rock zabave. U pravilu oko tisuću ipol zaljubljenika mirisa oktana u zraku iz 30 moto klubova regije, iz desetak zemalja, čak i udaljenijih nordijskih zemalja rado dolaze u grad na Savi.

bike vienna

Tri će dana uživati u druženju , a kako ništa ne prepuštaju slučaju već mjesecima unaprijed zakupili su sve smještajne kapacitete u Orašju tako da oni koji dolaze jedino imaju na izbor prostor moto kampa na Dusinama, koje je također pripremljeno za one koji će pod šatorima uživati u čarima Posavine.

Najstariji klub regije

Tri dana sa mirisom oktana u zraku bilo je obilježje posljednjeg vikenda travnja u oraškoj Posavini. Ponovo se grad na Savi potvrdio kao idealno mjesto opuštanja i zabave, ovoga puta motorista, sudionika Internacionalnih susreta motorista Orašje 2023. Domaćini susreta bio je Moto klub Posavac Orašje na čelu sa novim predsjednikom Ivicom Filipovićem - Ćorkom. U podmađenom sastavu uprave učinili su da susreti ponovo podignu ljestvicu uspješnosti jer su obogaćeni novim moto sadržajima, više približeni građanima.Atraktivni defile je izveo na ulice orašku Posavinu, a moto kamp Dusine stekao sve predispozicije postati turistička destinacija Posavine koju će kroz godinu, sigurni smo, posjećivati zaljubljenici dvotočkaša Europe u namjeri da nekoliko dana provedu u posavskoj ravnici. Manifestaciju je službeno otvorio predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić.

orasje02

Egzibicije na motoru

Najviše zanimanja javnosti je atraktivan defile koji će ove godine prolaziti većim dijelom grada Orašja, a potom će krenuti prema Donjoj Mahali, kroz Tolisu, Matiće a odatle prema novoj cesti za Kostrč. U povratku ćemo proći Ugljarom. U defileu imaju i novitet, vozač stunt showa, profesionalni kaskader koji će izvoditi egzibicije na motoru tijekom vožnje i bit će na čelu kolone iza policijske pratnje. -Time želimo da i građani dobiju zanimljiv show i nadam se da će im biti interesantan za vidjeti, pojašnjava Filipović. Također dodaje kako će nakon susreta intenzivno krenuti u pripremu auto-moto kamp u turističke svrhe kako bi privukli što više gostiju na motociklima iz cijele Europe, koji su u proputovanju posavskim područjem. -Naš auto-moto kamp će biti naznačen u google mapsu i bit će otvoren 24 sata, svakim danom i svi koji žele doći odmoriti i kampirati, upoznati naš grad i naše ljude, u ovoj godini imat će besplatan boravak u kampu, što će obogatiti turističku ponudu ovoga kraja i Županije Posavske, zaključuje Filipović.

orasje

Blagoslov motora

Na moto susretima uobičajeni su sadržaji vožnji spretnosti i sporosti, uveden je i izbor najljepšeg prerađenog motocikla te natjecanje u proizvodnji najviše buke mjereno decibelima, s motociklom. Ulaz za motocikliste je standardno besplatan, a za ostale posjetitelje simboličnih 5 KM. Ovih je dana obavljena i tradicionalni blagoslov motora i motociklista u suradnji sa Župom bl. Alojzija Stepinca u Orašju odn. župnikom fra Bonom Kovačevićem. Nakon svete mise, upriličen je i blagoslov ispred crkve, a tijekom ovoga molitvenog susreta bikeri su prikupili novčana sredstva za misionare u Africi. Poznato je da su motoristi i veliki humanisti, ogromnoga srca, koji pomažu uvijek gdje je potrebno i koji će to činiti i ubuduće. Redovito sudjeluju i u akcijama darivanja krvi, a to su učinili i ovih dana uoči susreta kako bi osigurali dovoljne zalihe za eventualne veće potrebe u danima motorijade. U velikoj moto priči Orašja uključene su i dežurne služne policije kao i medicinsko osoblje kojima se Filipovć zahvalio posebno na suradnji.

predsjednik

I milijunaš na susretima

I kada mislimo da nas ništa više ne može iznenaditi na motorističkim susretima koji već u Orašju traju 31. godinu, time najstarijih na prostoru regije, ponovo pronađeno neke nove priče i zanimljive goste, a bilo ih je oko 1.500 motorista. Svakako izdvajamo bugarina Georgija Penkova koji je 14. sati putovao svojom Hondom i prošao najdužu rutu, čak 740 km, kako bi se družio sa motoristima pristiglih iz desetak zemalja od Švicarske, Austrije i Njemačke, okolnih zemalja regije do nordijskih. Među 30-tak klubova redoviti su gosti bajkeri iz Beča „ Crazy bike Vienna“ u kojem je, kazali su nam, glavnu riječ vode žene, jer ih je oko desetak. Posebni su jer ih je najviše iz posavskog kraja. Popularna Rozi (Ružica Prgić iz Donje Mahale), kazala nam je, ljubav prema motorima s godinama samo raste, a sve kućanske i radne obveze moguće je uskladiti kada se nešto voli. sole


Upoznali smo i milijunaša iz Bijeljine, Jaska Sabića, motoristu koji je dobio pet milijuna eura na talijanskom lotu, i kaže, sreća nije u novcu jer život nije promijenio. –Ma šta je to, samo novac, kaže Sabić kroz široki posavski osmjeh. Živi u Švicarskoj već 35. godina. Putujući i dovozeći motocikle usput je kupio loto i dobio zgoditak.-Ništa se poslije toga nije promijenilo, možda samo nešto manji broj prijatelja zbog rukava za koje su me vukli, ili tobože novih koji u tim papirima od vrijednosti vidjeli izvor sreće, no ona se skriva u ovakvim trenucima druženja, kaže Sabić i dodaje, kakvi su motoristi ljudi govori i moj primjer kada sam izgubio torbicu od 17.000 eura na susretima, a motorista iz Brčkog Rile je pronašao i vratio. Naravno, nagradio sam ga sa motorom.bugarin

Hvala medijima

Posavska dijaspora sa istočnog dijela općine Orašje (Vidovice, Kopanice, Jenjić) najviše se okuplja oko Marka Šokića- Šoleta i prijatelja. Niti jednu značajniju manifestaciju u rodnome kraju ne propuštaju, neke i sami iniciraju kako bi oživjeli svoj kraj, osobito u blagdansko vrijeme a nerijetko su i pokrovitelji humanitarnih akcija potrebitima.-Nama u dijaspori ništa nije teško za svoj rodni kraj, volimo ga i na svaki mogući način pomažemo. Ja sam zapravo aktivni član Moto kluba Posavac Orašje, iako živim i radim u Austriji. Čak oko 80 članova broji naš ogranak matice kluba motorista u Austriji i tako pronoseći dobar glas posavski diljem Europe. Sada iz svih tih klubova dolaze ovdje u Orašje što nam je i bio cilj. Ove je godine osam klubova iz Austrije, dva kluba iz Italije, a čak osam iz Njemačke. Ovoj promociji doprinose i mediji, a hvala osobito Večernjem listu što nas prati, zaključuje Šokić.

semberija

Motoristi su takvi da se pomažemo i obilazimo na ovakvim druženjima. Predsjednik Moto kluba Semberija.
Dobne granice nije bilo jer u moto opremi je bilo i beba, djece ali i u punoj moto kožnoj opremi vremešnih sedamdesetgodišnjaka.

Za posavinu.org  piše: Nada Koturić