Nada Koturić
Typography

Osnovci i srednjoškolci iz Županije Posavske godinama se kroz sekcije Civitasa potvrđuju odličnim poznavateljima prilika u svojim lokalnim zajednicama jasno ukazujući na probleme, i što je bitno, predlažu njihovo rješavanje. Projekte predlažu kroz svoj aktivizam poglavarstvima svojim općina, gradskoj upravi ili pak mjesnim vlastima. Neke od tih ideja urodile su plodom što potvrđuje, ne samo teorijsku već i praktičnu korist od usvojenog znanja.

Kao rezultat njihovih analiza i projekata koje su učenici prezentirali kroz projekta Civitas (Građanin), često su upravo u lokalnim zajednicama pokretali akcije. Izdvajamo gradnju autobusnih stajališta, pješačkih staza, provodili su eko akcije i aktualne edukacije kao što je „Prevencija nasilja u osnovnim školama Županije Posavske“.

Ana Marija za primjer

Na poziv srednjoškolaca, točnije gimnazijalaca Školskog centra fra Martina Nedića, deset učenika Civitas sekcije voditeljice Ana Marije Baotić, rado smo se odazvali iz više razloga.

gimnazijalci
Ana Marija je invalidna osoba kojoj kolica nisu bila ograničenje da stekne diplomu magistrice socijalnog rada u Centru studiranja u Orašju Sveučilišta Mostar pri Filozofskom fakultetu. Za sada radi kao pripravnica u Srednjoj školi sa velikim nadama i očekivanja da u istoj školi, gdje je već uz veliko razumijevanje škole stekla srednjoškolsko obrazovanje, dobije i stalan angažman. –Jako je važna snažna volja za učenjem i napredovanjem u znanju, jer najlakše se predati i ništa ne mijenjati. Zato i vodim ovu sekciju kada vidim da mladi doista žele pomake. Ovi srednjoškolci su zaslužni za uspješnost projekta jer su sami uočili problem. Ja sam tu jednim dijelom samo kao motivacija da ih usmjeravam, kazala nam je Ana Marija.

Prilagoditi prilaze

Ana Kobaš pojasnila nam povod poziva. Željeli smo javnosti pokazati koliko smo senzibilizirani spram tema iz svojega okruženja prema najranjivijoj populaciji invalidnim i starijim osobama ili sa poteškoćama u razvoju koji imaju otežano kretanje. Upravo zato sve javne institicije moraju imati prilagođen prilaz, i to smo predložili kroz projekt Civitasa „Neadekvatna pristupačnost javnim ustanovama ranjivim skupinama osoba“. Provodili smo ankete, intervjue sa nekim djelatnicima naše škole, u Gradu, govorili smo u medijima o ovoj temi. Javnost smo upozoravali da mnoge već izgrađene rampe nemaju rukohvate. Nema liftova u nekim zgradama sa više katova, a teško je i zaposliti takvu osobu u ustanovi neprilagođenoj za kretanje invalida, pojašnjava Ana.

Učenica Matea Relatić također smatra da je ovakav način angažiranja mladih eduktivan jer je i sama puno naučila. Slično razmišlja i učenik Marijan Vidović jer tvrdi da je dobro ponekada potaknuti građane, a ne samo promatrati iz drugog kruga i ništa ne činiti. -Mislim da smo se svi sjajno snašli u ovom cijelom radu. Bilo je zanimljivo shvatit sve te nove načine i metode kojima se može ući u problem i pronalaziti načine rješavanja. To su sasvim nova iskustva, ali mislim da će biti korisna i u daljnjem životu. Također mislim da je općenito, ovakav rad u zajednici, zalaganje za probleme plemenito i da bi trebali potaknuti što više učenika da se uključuju u ovakve akcije, zaključuje Vidović.

Angažirana mladost

Uz Anu, Mateu i Marijana aktivni su bili Petra Vincetić, Ljubica Marković, Sara Nedić, Janja Kobaš, Edita Petrović, Helena Jurić i Marija Živković. -Prvo smo razmišljali na razini naše škole što bi se moglo promijeniti, na primjer dotakli smo se teme da udžbenici i školski priručnici postanu besplatni i time svima dostupni, školske knjižnice bi trebale imati više naslova knjiga. U okruženju smo željeli ukazati na problem napuštenih pasa, više zasađenog drveća u gradu uz ulice, poboljšati kvalitetu buseva koji prevoze učenike, no bit će vremena da i neke od tih tema pretvorimo u projekte koji će možda pokrenuti zajednicu, poručuju angažirani oraški gimnazijalci.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić