Nada Koturić
Typography

OŠTRA LUKA/BOK - Posavska župa koja okuplja 2020 vjernika iz oraških mjesta Oštre Luke i Boka dostojno je svetkovala patron župe uz tradicionalne običaje, središnje misno slavlje, a onda i u domovima župljana. Obnovljena i u prekrasnom novom ruhu crkva je dočela svoje župljane kojima iznimno znači duhovna snaga koji dobivaju dolaskom u crkvu Imena Marijina Oštra Luka Bok.

Ono što je manje poznato javnosti jeste bogata povijest župe, budući je sadašnja je crkva jedna od prvih katoličkih crkava izgrađenih poslije Drugog svjetskog rata. Upitali smo stoga župnika vlč. Zlatka Ivkića o povijesti župe.

Bogata povijest župe

Župu Oštra Luka-Bok osnovao je nadbiskup Josip Stadler 1902. odijelivši od toliške župe (Tolisa) sela Bok, Bukovu Gredu i Oštru Luku. Neposredno ispred ove crkve stajala je do 1960. stara crkva dužine, a pokraj nje je bio otvoreni zvonik s jednim zvonom podignutim Sadašnja je crkva građena od 1958. do 1966. Rađena je prema zamisli i nacrtu mons. dr. Ivana Rogića, đakovačkog kanonika, a građevinski je dio obavio dipl. ing. Ivan Damjanović (Đakovo).

crka ostra luka 900

U tlocrtu ima oblik rimskog križa. Dimenzije crkve: 32 x 16 (28) m. Promjer kupole je 12, visina 26 m, a visina zvonika 40 m i u njemu se nalaze tri zvona težine 230, 115 i 65 kg. Zvona (od 1996.) pokreću električni motori. Crkva je 1964. dobila električno osvjetljenje. Svečanu posvetu crkve obavio je nadb. vrhbosanski mons. dr. Smiljan Čekada 6. srpnja 1970. U vremenu Domovinskog rata crkva je pretrpjela veća oštećenja na kupoli i zapadnom dijelu krova te na pročelju. Temeljita obnova vanjskog dijela crkve i unutrašnjosti kupole obavljena je od 1998.-1999., a stropa, nutarnjih zidova, podnožja oltara i oltara tijekom 2003., doznajemo od župnika.

Obnovljena crkva

-Ove sam godine završio veliki projekt obnove crkve, od sanacije krova, toplinsko izoliranje crkve i novu fasadu crkve te osvjetljenje naše crkve, što je beskrajno važno kada se ulazi u mjesto. Za obnovu crkve, za građevinski dio utrošeno je 192.000 KM. Najviše su sredstava dali naši župljani, a obnovu je pomogla i županijska Vlada kao i općina, kazao je vlč. Ivkić te izrazio nadu da će se pronaći načina i za zaokruženje cijelog novog ruha crkve sa sakralnim vitrajima biblijskih motiva na prozorima crkve.

-Ako me pitate kako se ovdje živi u materijalnom pogledu rekao bih, lijepo se ovdje živi, međutim, najveći je problem koji ne tišti samo naš posavski kraj već puno šire, smatra župnik, jeste problem iseljavanja i smanjivanje broja vjernika.-Svake godine nas je manje i to sve više zabrinjava. To je pitanje koje se ne tiče samo crkve i jedne organizacije već puno kompleksniji problem koji zahtjeva odgovor kako ostati živjeti na ovom pitomom posavskom području. Pohvalno je što oni koji su pronašli drugi dom u zemljama zapada povremeno dolaze i ne zaboravljaju svoje ognjište te dolaze primiti sakramente, od krštenja do vjenčanja, kaže župnik vlč Ivkić.

Sv. Leopold Mandić

U Oštroj Luki, preko puta mjesnog groblja, sagrađena je 1987. područna crkva posvećena sv. Leopolda Mandiću, koja je u posljednjem ratu također pretrpjela znatna oštećenja. Osim zajedničke svetkovine Imena Marijina, pojedina naselja imaju svoje vlastite zaštitnika: Bukova Greda sv. Marka evanđelista (25. travnja), Oštra Luka sv. Josipa radnika (1. svibnja) i Bok sv. Filipa i Jakova apostole (3. svibnja). Inače povijest župe bilježi osam župnika koji su svaki na svoj način obilježili duhovni život tog posavskog kraja: Ambroz Mijić ( 1902. – 1941), Viktor Vincens ( 1941. – 1945), Petar Grgić ( 1946. – 1966), Šimo Janjić ( 1966. – 1975), Mato Ivkić ( 1975. – 1993), Marko Hrskanović ( 1993. – 2001), Bartol Lukić ( 2001. – 2015) i aktualni župnik od 2015.g. Zlatko Ivkić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić